Geen koopwoning door machtig BKR

augustus 14 16:44 2017 Print dit artikel

Een consument die het oneens is met zijn kredietregistratie bij het BKR staat vaak machteloos, blijkt uit onderzoek van NRC. Bij een negatieve registratie gaan bij de hypotheekverstrekkers alle seinen op rood, ongeacht de individuele situatie van de klant. Geen woning dankzij een rekening van 220 euro.

De krant brengt een veelvoud aan schrijnende gevallen die dankzij de houding van BKR in de problemen zijn gekomen. In het onderzoek van NRC komt de instantie er in alle opzichten slecht uit. Zelfs voor verwijdering van een onterechte inschrijving of registratie die bij een behoorlijke belangenafweging niet had mogen plaatsvinden, blijkt een procedure vrijwel onvermijdelijk.

Gebrek aan toezicht

Een belangrijk verwijt dat het BKR krijgt is de eigenzinnigheid in het toepassen van voorwaarden en regels, omdat de instantie niet onder toezicht staat. “Daardoor kan BKR veel naar eigen inzicht invullen. BKR kent ook een onafhankelijke geschillencommissie, die tegen betaling klachten behandelt. Succes is overigens niet gegarandeerd, tonen cijfers. Van 335 zaken die de afgelopen twee jaar aanhangig zijn gemaakt, kregen 30 consumenten uiteindelijk gelijk. 86% van de zaken werd überhaupt niet inhoudelijk behandeld, bijvoorbeeld vanwege niet-ontvankelijkheid.”

Melding zet alle seinen op rood

Doordat het BKR-register sinds eind 2016 ook kredieten vanaf 250 euro (was 500) registreert en vanaf dit jaar telefoonabonnementen, is de verwachting dat steeds meer mensen in de toekomst vanwege een onbeduidende betalingsachterstand een hypotheek zullen mislopen. NRC: “BKR benadrukt steevast dat kredietverschaffers beslissen op basis van het volledige plaatje, zoals inkomen, spaargeld en andere openstaande leningen. Maar uit personeelshandleidingen van onder andere ABN Amro, ING en Rabobank blijkt dat werknemers onder geen beding een hypotheek mogen verstrekken aan mensen die na gemiste betalingen het nog openstaande bedrag in één keer moesten voldoen, zoals de geïnterviewden voor dit artikel.”

De volledige analyse van het onderzoek is hier te vinden op de website van NRC.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.