Vragen over de kostengrensverlaging

juli 01 09:58 2015 Print dit artikel

Vanaf 1 juli 2015 gelden nieuwe voorwaarden voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit betekent dat een aantal regels bij het sluiten van een hypotheek met NHG is veranderd.

De belangrijkste wijziging is de verlaging van de grens voor het verkrijgen van NHG van € 265.000 naar € 245.000. Wat betekent deze verlaging van de kostengrens in de praktijk? We hebben de drie meest gestelde vragen hierover voor u op een rij gezet.

Wat mag een woning maximaal kosten bij een NHG-kostengrens van € 245.000?
Binnen deze kostengrens wordt altijd rekening gehouden met 6 procent aan bijkomende kosten. Hierbij kunt u denken aan taxatiekosten, notariskosten, de provisie die u voor NHG betaalt en advieskosten. Wanneer deze 6 procent aan kosten van het maximale bedrag afgetrokken worden, blijft er een maximaal aankoopbedrag over van € 231.132.

 

Ik heb ook eigen middelen en wil maximaal € 245.000 lenen. Kan ik een woning aankopen met een koopsom boven de € 231.132?
Helaas is dit is niet mogelijk. Eigen middelen, zoals bijvoorbeeld spaargeld, hebben geen invloed op de maximale koopsom.

 

Ik heb een koopovereenkomst getekend met de vorige eigenaar waarvan de koopsom (kosten koper) € 236.132 is. In dit bedrag zit ook € 5.000 aan roerende zaken (bijv. inboedel). Kom ik dan nog in aanmerking voor NHG?
Ja, NHG is alleen van toepassing op onroerende zaken. Dit betekent dat de koopsom exclusief roerende zaken voor ons leidend is. U kunt in dit voorbeeld dus uitgaan van een koopsom van € 231.132. Voor de roerende zaken moet u aanvullende financiering regelen.

Lees meer over de voorwaarden

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Nationale Hypotheek Garantie
Nationale Hypotheek Garantie

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft als doel het bevorderen van het eigenwoningbezit en is verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Jaarlijks stelt zij regels op voor het verstrekken van NHG.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.