VEH: ‘Vertrouwen in woningmarkt vlakt af’

januari 14 10:41 2016 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 14-01-16

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft ook in 2016 onverminderd groot, maar staat wel steeds meer onder druk. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator.

De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt toonde in 2015 weliswaar recordwaarden, maar liet niet zulke spectaculaire stijgingen zien als in 2013 en 2014. “Het sterk toegenomen vertrouwen is vooral te danken aan de lage hypotheekrente”, zegt woningmarktexpert Bob Maas van Vereniging Eigen Huis. “Dat effect raakt nu uitgewerkt. Ook krijgen consumenten met wederom aangescherpte hypotheekregelgeving te maken. Zo kan per 1 januari nog maximaal 102% van de woningwaarde worden geleend. De koopsom van een woning mag sinds dit jaar niet meer dan 225.000 euro bedragen om in aanmerking te komen voor NHG. Ook wordt de hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens opnieuw wat verlaagd.”

Maas: “Door de huidige lage rentestand merk je nog weinig van die maatregelen, maar daar komt verandering in. Bij een substantiële rentestijging kunnen die besluiten leiden tot nieuwe problemen op de woningmarkt. Zo ver is het nog niet, want het opzienbarende vertrouwensherstel van de afgelopen jaren ligt niet alleen aan de lage rente. Economische groei, een schaars woningaanbod in populaire gebieden en consumenten die hun verhuiswens niet langer uitstellen doen de rest. Dat leidt in sommige steden soms tot overspannen situaties, maar dat is lang niet overal het geval. Gelukkig breidt het herstel van de woningmarkt zich steeds verder uit naar andere delen van het land.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.