Prijs bestaande koopwoningen blijft stijgen

juli 21 13:06 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 21-07-15

Bestaande koopwoningen waren in juni 2,6% duurder dan in juni 2014. De prijzen zijn nu al ruim een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder. De prijsstijging is het grootst in Amsterdam. Sinds de zomer van 2013 is er sprake van een licht stijgende trend in de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen.

Deze cijfers komen naar voren uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in juni 2015 ongeveer even hoog als in oktober 2003. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dal. Sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in juni 4,9% hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 17,6% lager.

Stijgende verkoop
Het Kadaster bracht afgelopen vrijdag naar buiten dat het in juni 15.147 verkochte woningen registreerde. Dat is een stijging van bijna 34% ten opzichte van juni 2014. In de eerste helft van 2015 zijn er 75.249 woningen verkocht. Dat is 19,4% meer dan een jaar eerder.

Net als in het eerste kwartaal lagen in het tweede kwartaal van 2015 de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies gemiddeld hoger dan een jaar eerder. In Noord-Holland was de prijsstijging het grootst, namelijk 5,4%. In Overijssel stegen de prijzen het minst. Gemiddeld zijn koopwoningen daar 0,7% duurder geworden dan een jaar eerder.

Amsterdam
De prijzen in de vier grote steden stegen harder dan gemiddeld in Nederland. Vooral in Amsterdam was de prijsstijging aanzienlijk. Hier stegen de prijzen met gemiddeld 8,1%. Woningen in Utrecht waren 5,3% duurder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, in Den Haag 4,3 en in Rotterdam 3,3%.

Net als in de voorgaande vier kwartalen zijn alle woningtypen duurder dan een jaar eerder. De prijzen van tussenwoningen en appartementen stegen met 3,3% het meest, die van vrijstaande woningen met 1,2% het minst.

Verlaging bovengrens NHG
Per 1 juli 2015 is de maximale koopsom (plus eventuele verbouwingskosten) om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG verlaagd van 250.000 naar 231.132 euro. Van alle verkochte woningen in het tweede kwartaal van 2015 viel van bijna 8% de verkoopprijs tussen de oude en de nieuwe bovengrens. Dat waren voornamelijk tussenwoningen.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.