Op weg naar 2017: Michel van den Akker – Hypotrust

december 30 10:42 2016 Print dit artikel

In 2017 zal de Nederlandse hypotheekmarkt – gemeten in volume (euro) en transacties (aantallen) – verder doorgroeien. Die wordt volgend jaar onder andere gedreven door verdere toename van het aantal huishoudens (50.000 per jaar) en het productiepotentieel van de oversluitmarkt.

Groei gedreven door toename huishoudens

Auteur: Michel van den Akker, directeur Hypotrust

De Nederlandse hypotheekmarkt zal in 2017 niet toenemen met dezelfde groeicijfers als in de afgelopen drie jaar. In die periode verdubbelde het volume van de nieuwe hypotheekproductie van 37 miljard euro eind 2013 naar circa 80 miljard euro (verwachting) in 2016.

Rentemiddeling is goed…

De totale Nederlandse hypotheekschuld bedraagt 650 miljard euro en hiervan zal nog circa 150 miljard euro aan renteherziening toe zijn in de komende twee jaar. Echter, het merendeel van alle consumenten tekent ‘bij het kruisje’ en daarmee wordt de lopende hypotheek voor vaak nog eens dezelfde rentevast periode verlengd bij de huidige geldverstrekker. Recentelijk onderzoek toont aan dat slechts één op de tien consumenten zelf actief de stap zet om de hypotheek over te sluiten.

Behalve de naar verwachting ook in 2017 aanhoudende lage rente, brengen maatschappelijke aandacht voor rentemiddeling én toegankelijke informatie op internet hier het komende jaar verandering in.

…Oversluiten is beter

Consumenten oriënteren zich steeds meer op het wereldwijde web en dus zal de invloed van internetfora en verschillende consumentenplatformen ook bij renteherziening verder toenemen. Hoewel rentemiddeling voor veel consumenten een aanlokkelijk alternatief lijkt, is in nagenoeg alle klantsituaties oversluiten een beter alternatief. Natuurlijk moet er dan wel de mogelijkheid zijn om de boete te kunnen betalen, hetzij uit eigen middelen dan wel uit een verhoging van de hypotheek.

Consumenten weten dit veelal niet. Het is juist aan de professionele adviseur om hen hier op te wijzen en op deze wijze invulling te geven aan het begrip advies. Veel vaker dan nu het geval is, zou een consument geadviseerd moeten worden over wat hij nodig heeft (oversluiten), in plaats van deze te geven waar hij om vraagt (rentemiddeling).

Ik ben ervan overtuigd dat professionele adviseurs die deze rol opeisen, niet alleen nu of in 2017, maar op lange termijn bestaansrecht hebben. Daar kan geen internetforum of consumentenplatform tegenop.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.