Belastingvoordeel eigen woning is 280 euro per maand

oktober 22 10:48 2015 Print dit artikel

Huishoudens met een eigen woning hadden in 2014 een gemiddeld belastingvoordeel van 280 euro per maand. Dat is 20 euro per maand minder dan in 2012. Dat komt volgens het CBS doordat woningeigenaren hebben afgelost op hun hypotheek en door lagere hypotheekrentes.

De fiscale aftrek voor de eigen woning bedroeg vorig jaar 33,2 miljard euro, waarvan 31,8 miljard bestond uit de aftrek van de hypotheekrente inclusief overige financieringskosten voor de eigen woning. De overige 1,4 miljard was aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld.

De totale fiscale aftrek verdubbelde tussen 2000 en 2012 van 16,9 miljard euro tot 33,9 miljard euro. In de afgelopen twee jaar is de totale aftrek echter met ruim 600 miljoen euro gedaald door de extra aflossingen op de hypotheek en de lagere hypotheekrentes.

Fiscale aftrek
Gemiddeld had een huishouden met een eigen woning een fiscale aftrek van 650 euro per maand. Dit resulteerde in een maandelijks belastingvoordeel van gemiddeld 280 euro. Vanaf de op een na laagste inkomensgroep liep het belastingvoordeel op met het stijgen van het (bruto)inkomen, en wel van 100 euro in de tweede inkomensgroep naar 510 euro in de tiende en hoogste. In de laagste inkomensgroep is het voordeel met 190 euro per maand groter dan in de navolgende vier inkomensgroepen. Dit effect komt voor rekening van zelfstandigen die normaal gesproken een hogere inkomenspositie innemen maar door een incidenteel slecht ondernemingsjaar nu in de laagste groep terecht zijn gekomen.

Bij de laagste inkomens zorgde de aftrek eigen woning voor een vermindering van de belastingheffing met 75%. Huishoudens in de op een na laagste inkomensgroep betaalden 49% minder heffing. Naarmate het inkomen hoger is, neemt het relatieve heffingsvoordeel af. De woningeigenaren met de hoogste inkomens betaalden door de aftrek eigen woning gemiddeld geen 4420 maar 3910 euro per maand. Hierdoor was de heffing gemiddeld 12% lager.

In totaal profiteerden vorig jaar ruim 4,2 miljoen huishoudens van de aftrek eigen woning. Dit betreft 56,4% van alle Nederlandse huishoudens. Sinds 2005 is dit aandeel met 2,6 procentpunt gestegen.

Hogere inkomens
Huishoudens met een hoog inkomen hebben veel vaker een eigen woning dan die met een laag inkomen. Nog geen 15% van de huishoudens in de laagste inkomensgroep had in 2014 voordeel van de aftrek voor de eigen woning. In de hoogste inkomensgroep had 92% van de huishoudens voordeel van de aftrek.

Door het grote aandeel huishoudens met een eigen woning en het gemiddeld hoge bedrag aan heffingsvoordeel, kwam 49% van het totale belastingvoordeel van 14,2 miljard euro terecht bij de twee hoogste inkomensgroepen. Ook met inachtneming van het belastingvoordeel betaalden deze huishoudens bijna 60% van de totale inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen.

Woningbezit starters gedaald
Het aandeel starters op de woningmarkt daalde vorig jaar in vergelijking met 2012. Dit gold vooral voor de groep tot 25 jaar (-1,7 procentpunt). In totaal lag het aandeel huishoudens met een eigen woning in 2014 0,3 procentpunt hoger dan twee jaar eerder. Deze groei was volledig toe te schrijven aan huishoudens met een hoofdkostwinner vanaf 45 jaar.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.