Negatieve hypotheekrente afgekocht

augustus 21 13:58 2017 Print dit artikel

De Belgische ‘staatsbank’ Belfius koopt in het geheim de negatieve rente af die het aan een kleine groep hypotheekklanten moet betalen. Deze klanten hebben in 2005 bij het toenmalige Dexia een hypotheek met variabele rente afgesloten. De bank wil echter niets weten van een negatieve rente.

Dat schrijft de Belgische krant De Tijd dit weekend. De situatie waarbij een bank zijn klanten rente moet betalen en niet omgekeerd, is niet uniek. Wel uniek is het feit dat Belfius de negatieve rente niet wil uitkeren aan zijn klanten. Het zou gaan om bedragen van 100 à 200 euro per jaar.

Afkopen

De krant citeert vervolgens uit een brief van Belfius aan de betreffende klanten. De oplossing die de staatsbank bedacht blijkt een individuele afspraak met iedere betrokken klant te zijn, waarmee het in essentie de kwijtschelding van de negatieve rente afkoopt. Op straffe van een boete moet de klant echter zwijgen over het bestaan van die afspraak. Dat is dus duidelijk niet gelukt nu het nieuws op straat ligt. In een reactie zegt de bank met deze brief niet de intentie te hebben gehad om het zo hard richting de klanten te spelen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.