Lage hypotheekrente stimuleert vertrouwen

maart 16 14:07 2016 Print dit artikel

Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt is in februari licht toegenomen. Dat is opvallend, want het algemene consumentenvertrouwen daalde in die periode juist. De reden? De lage hypotheekrente.

Dat concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH) uit haar Marktindicator. Deze steeg in februari met één punt naar 115. Tegelijkertijd daalde het algemene consumentenvertrouwen van het CBS in februari met 5 punten.

Volgens VEH maakt de huidige hypotheekrente hier het verschil. Ruim 50% van de consumenten vindt het nu een gunstige tijd om een woning te kopen. De lage hypotheekrente is voor 75% van deze consumenten daarvoor de belangrijkste reden. Een kleine 40% denkt dat de rente het komende jaar gelijk blijft, terwijl bijna 30% juist denkt dat de hypotheekrente weer zal stijgen.

Niet iedereen is positief over de woningmarkt. Eén op de tien consumenten vindt het nog steeds een ongunstige tijd om een woning te kopen. Belangrijke redenen die zij daarvoor geven zijn de slechte economische situatie en het inkomen dat onder druk staat. Ook vindt 20% dat woningen slechter betaalbaar worden door de stijgende huizenprijzen.

Woningaanbod krapper

Mensen die de afgelopen jaren op zoek waren naar een eigen huis konden kiezen uit een ruim aanbod van te koop staande woningen. Die situatie is snel aan het veranderen. In 2012 was nog 75% van de huizenzoekers van mening dat het aanbod aan koopwoningen ruim was, nu is dat gedaald naar 47%. Dit is een indicatie dat de woningmarkt op veel plaatsen snel krapper wordt.

Bijna driekwart van de consumenten verwacht dat de huizenprijzen in het komende jaar zullen stijgen. Een jaar geleden was dit percentage nog 57%. Nog maar 2% denkt dat de huizenprijzen gaan dalen.

Olievlek

De toegenomen dynamiek op de woningmarkt is vooral zichtbaar in de grote steden en heeft een olievlekwerking naar omliggende gebieden. Het nieuwbouwaanbod kan de toegenomen vraag niet bijbenen, waardoor de krapte alleen maar zal toenemen.

“Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er op jaarbasis behoefte is aan rond de 85.000 nieuwbouwwoningen. Dat aantal wordt al jaren niet gehaald”, aldus VEH. De toenemende vraag naar woningen en het achterblijvende (nieuwbouw)aanbod leidt in een aantal gebieden tot snelle prijsstijgingen. Voor huiseigenaren die hun woning willen verkopen is dit weliswaar een goed bericht, maar voor kopers levert dit problemen op.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.