Regeerakkoord maakt koophuis duurder

november 13 14:58 2017 Print dit artikel

Het regeerakkoord heeft een opwaarts effect op Nederlandse huizenprijzen, blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau. Volgens de economen stijgen de huizenprijzen mede hierdoor in 2018 naar verwachting met gemiddeld 6%. In 2019 zal de prijsstijging zo’n 4% bedragen.

Senne Janssen, woningmarkteconoom bij ING: “Het regeerakkoord leidt de komende jaren tot hogere bruto lonen en meer koopkracht voor huishoudens. Dit komt bijvoorbeeld door de hogere overheidsuitgaven en de btw-verhoging, die tot hogere looneisen zullen leiden. Neveneffect hiervan is dat huizenkopers meer mogen lenen. Ook bevordert het de betaalbaarheid van koopwoningen. De betaalbaarheid van een koopwoning wordt namelijk gedefinieerd als de verhouding tussen netto woonlasten en netto inkomen. Beide effecten werken in principe prijsopdrijvend.”

Contractloonstijging

Vooral huizenkopers met een bruto-inkomen boven de 60.000 euro mogen straks volgens de ING-analyse waarschijnlijk meer lenen. Zij kunnen in 2019 naar verwachting een hypotheek krijgen die zo’n 5.000 euro hoger ligt dan zonder het regeerakkoord het geval zou zijn. “Het Nibud gaat bij ramingen voor de maximale leencapaciteit uit van de contractloonstijgingen. Deze gaan als gevolg van het regeerakkoord met 2,5% (2018) en 3,5% (2019) omhoog. Vóór het regeerakkoord was dit met 2,2% (2018) en 2,4% (2019) duidelijk lager.”

Huizenprijsraming omhoog

Het ING Economisch Bureau past de huizenprijsramingen voor 2018 niet aan vanwege het regeerakkoord. Die bijstelling is volgens ING met name het gevolg van nieuw beschikbare informatie over prijzen en renteontwikkelingen. Voor 2019 gaan de ING-economen uit van een huizenprijsstijging van 4% (was 3%). Voor deze bijstelling is het regeerakkoord, met zijn opwaartse effect op leencapaciteit en betaalbaarheid, wel van groter belang geweest, blijkt uit de analyse.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.