Koopwoningen ruim drie procent duurder

januari 21 11:12 2016 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 21-01-16

In 2015 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 2,8% duurder dan in 2014. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster.

Bestaande koopwoningen waren in december 3,2% duurder dan in december 2014. Deze toename is kleiner dan in november, toen de grootste prijsstijging in zeven jaar werd genoteerd. Sinds juni 2013 is er sprake van een licht stijgende trend van de woningprijzen.

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in december 2015 ongeveer even hoog als in februari 2004. In juni 2013 bereikten de prijzen van huizen een dal. Daarna is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 liggen de prijzen in december 6,4% hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de woningprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 16,4% lager.

Forse prijstoename in Amsterdam
In alle provincies waren bestaande koopwoningen afgelopen kwartaal duurder dan in het vierde kwartaal van 2014. De prijsstijging was met 6,1% het grootst in Noord-Holland. Dat komt onder meer door de forse prijstoename van koophuizen in Amsterdam, 11%. Daarna volgt Utrecht met 7,2%. Rotterdam en Den Haag noteerden een prijsstijging van respectievelijk 5,4 en 5,0%. Voor Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zijn dit de grootste prijsstijgingen sinds het begin van de crisis op de woningmarkt in 2008.

Over het hele jaar genomen vond de grootste prijsstijging ook in Amsterdam plaats. Bestaande koophuizen waren in 2015 gemiddeld 9,7% duurder dan in 2014. De prijzen liggen echter nog wel 3,6% onder de piek in 2008. Daarnaast zijn er in Amsterdam 12.494 woningen verkocht, bijna 11% meer dan in 2014.

Aanbodtijd
Het aantal verkochte woningen nam toe en het aantal tekoopstaande woningen nam af met 31,7%. CBS: “De aanbodtijd van woningen is echter gestegen. Dat komt doordat huizen die binnen een maand worden verkocht niet als tekoopstaand worden beschouwd en daardoor niet meetellen in de aanbodtijd. Ook is het aandeel moeilijk verkoopbare huizen in het aanbod toegenomen. De gemiddelde vraagprijs per vierkante meter is in 2015 verder afgenomen. Omdat de verkoopprijzen wel stegen, is hierdoor het verschil tussen vraag- en verkoopprijzen kleiner geworden.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.