‘AFM-norm kan sneu uitpakken voor consument’

december 13 16:02 2016 Print dit artikel

De AFM-norm waar maandag veel rumoer over ontstond, kan voor consumenten heel sneu uitpakken. Dat betoogde Harrie-Jan van Nunen in zijn webinar op Hypotheek Business Club.  

Het gaat daarbij om hypotheken waarvoor een voorlopig aanbod is uitgebracht in 2016 en een bindend aanbod uiterlijk 1 februari 2017 is gedaan. Is er op 31 januari geen bindend aanbod, dan zijn de normen van 2017 van toepassing. “Dat kan betekenen dat de hypotheek niet haalbaar is, of je op zijn minst meer eigen geld moet inbrengen”, betoogde Van Nunen. Hij noemde als voorbeeld iemand met een medische achtergrond, bij wie het medisch akkoord van de verzekering wat meer tijd in beslag kan nemen. “Als je het dan niet haalt, is dat wel heel erg sneu”, zei Van Nunen.

Oproep

“Blijf dit aanhangig maken”, luidde zijn oproep aan de naar het webinar kijkende adviseurs, “zodat duidelijk is dat dit een norm is die consumenten kan duperen.” De overgangstermijn van een maand tot 31 januari die de AFM nu zal hanteren is wat hem betreft niet genoeg.

In het webinar ging Van Nunen in op de nieuwe hypotheeknormen die in 2017 gelden. Met voorbeelden rekende hij voor welke gevolgen onder meer de nieuwe LTV- en LTI-normen kunnen hebben. Hij maakte bijvoorbeeld duidelijk dat mensen die een alimentatieverplichting naar hun ex-partner hebben, volgend jaar minder kunnen lenen. Lang niet alle adviseurs zijn daar volgens hem van op de hoogte.

Een leerzaam webinar dus, vooral door de vele praktijkvoorbeelden die ondubbelzinnig duidelijk maken wat er allemaal precies verandert in de hypotheeknormen in 2017.

Bekijk hieronder de video van het webinar.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.