Huurder die koopt wil lagere lasten

april 05 12:45 2016 Print dit artikel

De Hypotheekshop voorziet dat er de komende tijd een tweedeling dreigt te ontstaan op de woningmarkt. Enerzijds omdat voor bepaalde groepen mensen de toegang tot de woningmarkt verder wordt bemoeilijkt. Anderzijds omdat een tekort aan ‘instapklare’ woningen dreigt te ontstaan.

Dat schrijft De Hypotheekshop in de Hypotheekmonitor Q1 – 2016. Hierin blikt de adviesketen terug op de ontwikkelingen in de hypotheekmarkt in het afgelopen kwartaal en wordt ingegaan op de kansen en bedreigingen voor het komende kwartaal.

Lagere inkomens de dupe

Door de combinatie van een lagere lening en de verplichting om meer eigen geld te hebben, dreigt volgens De Hypotheekshop met name de groep lagere inkomens de toegang tot de woningmarkt volledig te verliezen. “De woonquotes die begin dit jaar werden aangescherpt, zorgen ervoor dat met name de groep met een inkomen tot € 30.000 veel minder kan lenen. Hoewel de groep met dit inkomen in bijvoorbeeld de Randstad al langer een probleem is, begint dat nu ook in de traditioneel goedkopere delen van het land tot problemen te leiden.

Betaalbaar wonen is het uitgangspunt

Hierbij valt volgens De Hypotheekshop op dat deze groep vaak al hogere woonlasten heeft vanuit een huursituatie en juist wil verhuizen naar een koopwoning om de lasten lager en stabieler te houden. “Hier speelt dus heel sterk de behoefte aan betaalbaar wonen, in plaats van opbouwen van vermogen.”

Financieringsprobleem 55-plussers

Een andere groep die het volgens De Hypotheekshop moeilijk gaat krijgen, zijn de 55-plussers. “Zij hebben nu al een koopwoning, maar willen bijvoorbeeld kleiner gaan wonen. Of een aanpassing aan de woning laten doen vanwege gezondheid. Maar een nieuwe hypotheek afsluiten om dit te realiseren, levert problemen op vanwege de gehanteerde toetsmethodiek. Er wordt geen rekening gehouden met de aantoonbare betaalcapaciteit uit het verleden, terwijl in deze gevallen zowel de hoofdsom van de lening en de lasten dalen.”

Instapklare woningen

Tot slot voorziet De Hypotheekshop op regionaal niveau een tekort ontstaan aan de zogenaamde ‘instapklare’ woningen. Dat zijn woningen die gebouwd zijn na 1990, in goede staat van onderhoud verkeren en eigentijdse voorzieningen hebben. Woningen waar dus weinig aan hoeft te gebeuren. Het tekort dreigt vooral te ontstaan bij eengezinswoningen en appartementen in de prijsklasse € 175.000 tot € 275.000. “Dit lijkt het resultaat van de aangescherpte regels van de laatste jaren. We zien bijvoorbeeld een afname van het aantal verbouwingen.”

De Hypotheekmonitor is hier in zijn geheel te bekijken.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.