Gros houdt zich keurig aan provisieverbod

juli 09 10:10 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 09-07-15

Er wordt door banken en verzekeraars geen ‘klassieke’ provisie meer uitgekeerd voor complexe en impactvolle producten. Daarnaast zijn afspraken die een groot risico op sturing met zich meebrengen door vrijwel alle zelfstandige adviseurs in de ban gedaan. Dat blijkt uit een steekproef van de AFM.

Banken, verzekeraars en zelfstandig adviseurs/bemiddelaars leven het provisieverbod over het algemeen goed na. Die hoofdconclusie trekt de AFM uit een onderzoek naar de naleving van het provisieverbod. Michiel Denkers, hoofd toezicht bij de AFM: “Het is positief om te zien dat de naleving over het algemeen in orde is. Zeker als je bedenkt dat de invoering van het provisieverbod veel van het aanpassingsvermogen van partijen heeft gevraagd.”

Verbeterpunten
De toezichthouder heeft bij enkele partijen afspraken en betaalstromen gezien die tot sturing kunnen leiden. Deze afspraken gaan onder meer over beheerwerkzaamheden voor tweede-pijlerpensioenportefeuilles en betalingen van aanbieders aan softwareleveranciers om hun financiële producten op te laten nemen in advies- en/of vergelijkingstools.

Denkers: “De meerderheid van de zelfstandige adviseurs heeft deze afspraken niet. Wij vinden dat partijen, aan de hand van het rapport en de uitgangspunten van het provisieverbod, moeten nagaan of zij afspraken hebben die niet in lijn zijn met het provisieverbod en dat zij deze afspraken moeten aanpassen.”

Daarnaast zijn er betalingen van aanbieders aan zusterorganisaties van zelfstandig adviseurs naar voren gekomen voor bijvoorbeeld marktonderzoek. Zelfstandig adviseurs en aanbieders moeten van de AFM waarborgen inbouwen om belangenconflicten die deze betalingen met zich mee kunnen brengen zoveel mogelijk te voorkomen of te verkleinen.

De steekproef
De toezichthouder heeft voor het onderzoek een aselecte steekproef gedaan bij 53 (middel)grote adviseurs, 9 aanbieders en 4 serviceproviders. Denkers: “De (middel)grote adviseurs hebben samen het grootste marktaandeel in het intermediaire kanaal. We hebben informatie bij de onderzochte partijen opgevraagd en er zijn gesprekken met hen gevoerd. Daarom kunnen we marktbrede conclusies trekken.” In het onderzoek zijn de volgende producten meegenomen: hypotheken, overlijdensrisicoverzekeringen, woonlastenverzekeringen, tweede-pijlerpensioenverzekeringen en uitvaartverzekeringen.

Evaluatie provisieverbod 2017
Het provisieverbod financiële dienstverlening wordt pas in 2017 uitgebreid geëvalueerd. Bij die evaluatie zal onder meer de vraag centraal staan of marktpartijen een cultuuromslag hebben gemaakt naar klantgerichte dienstverlening. Hier heeft de AFM in dit onderzoek niet naar gekeken. Toch kunnen de conclusies uit deze steekproef gezien worden als een welverdiende tussentijdse opsteker voor de branche.

Tags: financiele-planning, home, hypotheken, pensioenen, verzekeringen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.