‘Woningverkoop gaat afremmen’

september 04 15:55 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 04-09-15

De snelle stijging van het aantal woningtransacties zal naar verwachting de komende maanden iets afzwakken. Consumenten waren in augustus namelijk somberder gestemd over de woningmarkt.

Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalde in augustus voor de derde maand op rij licht. De stemmingsgraadmeter zakte met een punt naar 102, tegen een neutraalwaarde van 100.

Consumenten voorzien komend jaar zowel stijgende huizenprijzen als een oplopende hypotheekrente. “Daardoor komt de betaalbaarheid van koopwoningen onder druk te staan,” , stelt woningmarktdeskundige Maarten Eeke van der Veen van Vereniging Eigen Huis. Desondanks vindt hij dat huizenkopers nog steeds overwegend positief zijn gestemd.

Vanwege de licht dalende trend van de Marktindicator, verwacht de vereniging dat de snelle stijging van het aantal kooptransacties de komende maanden iets zal afzwakken. Deze tendens is merkbaar in het gemoed van consumenten. In augustus achtte 48% van hen het een gunstige tot zeer gunstige tijd om een huis te kopen. Dit percentage loopt sinds de piek van 55% in december vorig jaar geleidelijk terug.

Het percentage Nederlanders dat de tijd ongunstig acht om stappen te zetten op de woningmarkt, neemt ook af. Begin 2013 beoordeelde nog 32% de woningmarkt als (zeer) ongunstig. Vorige maand daalde dit percentage naar 12%.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.