Woningen sinds huizencrisis nooit zó snel verkocht als laatste kwartaal

oktober 08 10:52 2015 Print dit artikel

Niet eerder werden woningen sinds het uitbreken van de huizencrisis zó snel verkocht als het afgelopen kwartaal. Gemiddeld was een verkoper zijn huis na 98 dagen kwijt. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die makelaarsvereniging NVM vanmorgen bekend heeft gemaakt.

Het is sowieso het beste derde kwartaal sinds 2007, zei voorzitter Ger Hukker. “Het was een mooie zomer.” En dat is best verrassend, gezien de beperkende financieringsmaatregelen die op 1 juli werden ingevoerd. De makelaars verkochten ruim 36.000 huizen, 27 procent meer dan dezelfde periode een jaar eerder. Hukker:

Op de totale koopwoningmarkt werden naar schatting 47.500 huizen verkocht. De lage hypotheekrente, zei Hukker, is blijkbaar „onze reddingsboei”, die ervoor zorgt dat het herstel blijft doorzetten.

Prijzen omhoog

De prijzen stegen met ruim 4 procent ten opzichte van vorig jaar, maar daalden licht met 0,3 procent vergeleken met het tweede kwartaal. Een huis werd gemiddeld verkocht voor 224.000 euro. Dat is 8 procent méér dan tijdens het dieptepunt in 2013, maar nog altijd 12 procent minder dan voor de crisis uitbrak.

In de gebieden waar het goed gaat, vragen verkopers nu aan hun makelaar “of ze hun vraagprijs niet eens met 10.000 euro omhoog kunnen doen”, zei Hukker. Maar de huizenmarkt is divers – er zijn ook gebieden waar de vraagprijzen maar liefst 40 procent lager zijn dan voor de crisis.

De vrijstaande woningen, die het langst op het herstel moesten wachten, zijn volgens de NVM bezig met een inhaalslag. Er werden er meer verkocht (ruim 32 procent meer dan vorig jaar), en er werd ook meer voor betaald. Verkopers kregen gemiddeld 352.000 euro voor hun huis, 5,2 procent meer dan hetzelfde kwartaal in 2013.

Nog altijd veel woningen lang te koop

Toch zijn er ook nog veel woningen – ruim 61.000 van NVM-makelaars – die al langer dan een jaar op een koper wachten. Dat is bijna de helft van het totale aanbod. En huizen zijn nog altijd gemiddeld elf maanden op de markt.

De belangrijkste oorzaak daarvoor is volgens de makelaars dat mensen hun – te hoge – vraagprijs niet willen of kunnen laten zakken. Van de huizen die langer dan drie jaar te koop staan, wordt in één kwartaal slechts 5 procent verkocht. In bijvoorbeeld Noordoost Groningen geldt dat voor maar liefst 65 procent van de huizen die te koop staan, in de omgeving van het Brabantse Uden voor 60 procent.

Het herstel van de nieuwbouwmarkt wordt geremd door een gebrek aan aanbod – volgens Hukker komt dat door veroorzaakt doordat projectontwikkelaars en bouwbedrijven fors hebben gesneden in hun personeelsbestand en zich nog geen nieuwe investeringen kunnen permitteren.

“Bouwers zeggen tegen ons dat ze vol zitten tot begin 2017.”

Lees ook in NRC: Huizencrisis is ‘definitief voorbij’, volgens de NVM, over het herstel van de woningmarkt.

Lees verder op nrc.nl…

Lees meer over: huizencrisis, Makelaar, NVM

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

NRC .nl
NRC .nl

NRC Handelsblad is, op papier en op het internet, een bron voor lokaal, nationaal en internationaal nieuws en achtergronden.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.