Woningbelegger verhoogt risico op prijscorrectie

januari 10 14:03 2017 Print dit artikel

De lage rente en de matige rendementsvooruitzichten van andere investeringsmogelijkheden verhogen de vraag naar Amsterdamse woningen als beleggingsobject. Beleggers worden echter gedreven door rendement en daarmee wordt het risico op een prijscorrectie groter.

Dat schrijven analisten van het ING Economisch Bureau in het rapport ‘Prijsvorming op de Amsterdamse woningmarkt’. Vorig jaar was het aandeel koopwoningen dat verkocht werd aan kleine beleggers volgens de analisten zelfs hoger dan voor de crisis. “De aard van de vraag op de Amsterdamse woningmarkt wordt hierdoor vluchtiger. Als deze beleggers in andere markten meer rendement verwachten (bijvoorbeeld als de rente stijgt), zal de vraag naar woningen terugvallen. Zo verhoogt de rol van beleggers het risico op een prijscorrectie.”

Koopwoningen in Amsterdam zijn steeds minder goed betaalbaar. Dat beïnvloed volgens de analisten de aard van de vraag naar Amsterdamse koopwoningen. “Particulieren die zonder steun een huis willen kopen in Amsterdam krijgen steeds meer concurrentie van particuliere beleggers of vermogende ouders.”

Sentiment is zeer positief

Behalve een meer ‘vluchtiger’ karakter, wordt de vraag nog eens ondersteund door verwachtingen op verdere prijsstijgingen. “Het sentiment over de Amsterdamse huizenmarkt is zeer positief. Ruim 70% van de Nederlanders verwacht geen prijsdaling in de komende tien jaar. Een op de zeven Nederlanders verwacht zelfs dat huizenprijzen in de hoofdstad nooit meer dalen.

Gedrags-economisch onderzoek toont aan dat huidige ontwikkelingen onze verwachtingen voor de toekomst sterk beïnvloeden: omdat huizenprijzen nu stijgen, verwachten we dat dit in de toekomst ook zo zal zijn. En hoe hoger onze verwachtingen, hoe meer we bereid zijn te betalen. Dit fenomeen versterkt en verlengt huizenprijsstijgingen, maar dalingen ook. Sentiment is echter vluchtig en kan snel omslaan.”

Minder risico voor kopers

Hoewel de kans groot is dat prijsstijgingen afvlakken en het risico op een prijscorrectie toeneemt, betekent dit volgens de analisten niet dat kopers zelf meer risico lopen dan voor de crisis. “Als gevolg van nieuwe regelgeving mogen kopers minder lenen ten opzichte van de waarde van het huis. Ook moeten ze nu verplicht aflossen. Bij een prijscorrectie komen recente kopers nu niet zo snel meer ‘onder water’ te staan als tijdens de crisis.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.