VvE moet jaarlijks verplicht 0,5% reserveren

mei 31 11:05 2017 Print dit artikel

Elke Vereniging van Eigenaars (VvE) wordt verplicht om jaarlijks een verplichte minimale reservering te doen voor het onderhoud van het gebouw. Deze week stemde ook de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel waarin dit geregeld wordt. De verplichting tot reserveren gaat in per januari 2018.

Voor noodzakelijk onderhoud en herstel van hun gebouwen moeten VvE’s straks elk jaar minstens 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex reserveren. De herbouwwaarde van een gebouw staat in de brand- en opstalverzekering. Zij kunnen er ook voor kiezen geld te reserveren op basis van een gedegen meerjarig onderhoudsplan. Hiermee wordt de verbetering en verduurzaming van gebouwen die in beheer zijn van VvE’s gestimuleerd.

Door te voorzien in een minimale jaarlijkse reservering en de verduidelijking van de mogelijkheden om leningen aan te gaan, is de verwachting dat VvE’s beter in staat zullen zijn het benodigde onderhoud aan het appartementsgebouw te laten verrichten. Met deze wet hoopt de overheid tevens de werking van VvE’s in het appartementsrecht in het Burgerlijk Wetboek (BW) te verbeteren.

Gemeente kan ingrijpen

Bij achterstallig onderhoud kan de gemeente een VvE-vergadering bijeenroepen. De gemeente kan voorstellen doen voor verbeteringen aan het onderhoud. Ook kan ze een VvE verplichten om een onderhoudsplan op te stellen en uit te voeren.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.