Volksbank geeft meer hypotheekadviseurs acceptatiebevoegdheid

augustus 23 15:33 2018 Print dit artikel

De Volksbank gaat meer klantadviseurs de bevoegdheid geven om zelf hypotheken te accepteren. Door het mandaat bij de hypotheekadviseurs neer te leggen kunnen zij de klant – met inachtneming van de strikte acceptatievoorwaarden – sneller zekerheid geven over de aangevraagde hypotheek.

In het vandaag gepubliceerde halfjaarverslag beschrijft de Volksbank een succesvolle eerste pilotfase, die een jaar geleden van start ging. Maurice Oostendorp, directievoorzitter van de Volksbank, gaf bij de presentatie van de cijfers tevens aan tevreden te zijn over de toename van de hypotheekportefeuille en het aantal nieuwe klanten. De Volksbank zag het marktaandeel nieuwe hypotheken in de eerste zes maanden van dit jaar toenemen van 6,8% tot 7,5%. Het marktaandeel van de totale particuliere hypotheekportefeuille bleef stabiel op 6,5%).Ten opzichte van de eerste helft van 2017 steeg de nieuwe hypotheekproductie met 12% tot 2,9 mld. De particuliere hypotheekportefeuille is in zes maanden tijd met 880 mln euro toegenomen tot 46,7 mld euro. De gemiddelde hoofdsom liet een stijging zien met ongeveer 8%. Het totale aflossingsniveau van 2,1 mld is fractioneel gestegen.

Aflossingsvrije hypotheken

De Volksbank wil klanten met een aflossingsvrije hypotheek stimuleren om af te lossen en/of vermogen op te bouwen. “Wij nemen zelf het initiatief om dit waar nodig bij klanten duidelijk te maken en oplossingsmogelijkheden aan te reiken. We hebben inmiddels meer dan 48.000 klanten benaderd en met circa 12.500 van hen daadwerkelijk een gesprek over dit onderwerp gehad. We weten dat er klanten zijn voor wie op dit moment het einde van de looptijd dichtbij is en die onvoldoende vermogen hebben opgebouwd om hun lening te kunnen aflossen. Voor deze klanten zorgen we dat er een passende oplossing komt die in hun belang is. Dit is altijd maatwerk, want elke klantsituatie is anders. Wij hanteren hierbij het uitgangspunt dat klanten rustig kunnen blijven wonen en geven waar nodig meer tijd om de lening af te lossen.”

Duurzame hypotheekportefeuille

Het gemiddelde energielabel van de hypotheekportefeuille is gelijk gebleven op D. Van alle Volksbank hypotheekklanten heeft 25% een woning met energielabel A of B. In de eerste helft van 2018 heeft de bank ruim 200.000 klanten een mail gezonden met daarin laagdrempelige energiebespaartips. In totaal 490.000 betaal- en hypotheekklanten zijn inmiddels benaderd met een aanbod voor zonnepanelen.

Het Duitse oekom research, dat bedrijven wereldwijd waardeert op hun duurzame investeringsbeleid heeft de rating van de Volksbank eind maart 2018 verhoogd van C+ naar B-. Hiermee behoort de Volksbank wereldwijd tot de ondernemingen in de financiële sector die van oekom een top 3-rating hebben gekregen.

Cijfers

Het marktaandeel nieuwe betaalrekeningen stijgt met 3% naar 23%. Het aantal betaalrekeningklanten groeit netto met 33.000 naar 1,44 mln klanten. De particuliere spaartegoeden nemen met 2% toe tot 37,7 mld euro. In een licht groeiende markt liet het marktaandeel hier een geringe daling zien naar 10,6% (eind 2017: 10,7%).

De nettowinst is met 149 mln euro 20% lager uitgekomen ten opzichte van de 187 mln euro in het eerste halfjaar van 2017. Deze daling was vrijwel volledig toe te schrijven aan lagere totale baten. Deze daalden met 9% tot 480 mln euro als gevolg van lagere netto rentebaten en een lager resultaat uit beleggingen. De lagere rentelasten als gevolg renteverlagingen op spaartegoeden compenseerden gedeeltelijk de lagere rentebaten uit hypotheken en hogere rentelasten verbonden aan derivaten voor het managen van het renterisico.

Het bericht Volksbank geeft meer hypotheekadviseurs acceptatiebevoegdheid verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.