Verzekeraars vergroten aandeel illiquide beleggingen

december 15 11:55 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 15-12-15

Institutionele beleggers zoals verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen zijn de afgelopen vijf jaar steeds meer gaan investeren in zogeheten illiquide kredieten, waaronder hypotheken. Die investeringen zullen in de toekomst verder toenemen.

Dat blijkt uit onderzoek van Towers Watson. De voornaamste reden hiervoor is dat banken de illiquide beleggingen steeds vaker links laten liggen, vanwege strengere kapitaaleisen en stresstests. Cliënten van Towers Watson maakten de afgelopen vijf jaar wereldwijd meer dan 7 miljard dollar vrij voor beleggingsstrategieën in illiquide kredieten. “Dit bedrag zal naar verwachting nog verder stijgen omdat het terrein nog grotendeels onontgonnen is en er voor lange termijn investeerders nog veel kansen liggen.”

Illiquide kredieten bieden toegang tot bronnen van rendement die door veel beleggers genegeerd worden. Dit kan leiden tot een aantrekkelijk rendement als gevolg van illiquiditeit, complexiteit en de noodzaak van zeer specifieke kennis.

Hypotheken
“Een goed voorbeeld is de grote positie die Nederlandse pensioenfondsen de afgelopen vier jaar hebben opgebouwd in het verstrekken van hypotheken aan Nederlandse particulieren”, zegt Michel Iglesias del Sol, hoofd van de afdeling Investment bij Towers Watson in Nederland.

“Onlangs bleek al uit onderzoek van IG&H dat het marktaandeel van de drie grootste Nederlandse banken op de hypotheekmarkt tot onder 50% is gedaald. In 2008 was dit nog 75%. Dit is een bewuste strategie van banken als gevolg van strenge kapitaaleisen. Hun positie wordt opgevuld door Nederlandse pensioenfondsen die via enkele beleggingsfondsen van verzekeraars en via gespecialiseerde vermogensbeheerders op grote schaal hypotheken verschaffen. Dit draagt bij aan neerwaartse druk op de hypotheekrente, iets waar alle Nederlandse huizenkopers van profiteren.”

Gevaren
In het onderzoek worden investeerders gewaarschuwd niet de gevaren uit het oog te verliezen in verband met de huidige vergevorderde kredietcyclus en de hoge waarderingen in kredietmarkten die onder invloed staan van kwantitatieve verruiming door centrale banken en de zoektocht van investeerders naar rendement.

Daarnaast stelt het onderzoek dat investeringen in illiquide kredieten een complexere uitdaging vormen waarbij alleen discipline, selectiviteit en kennis ervoor kunnen zorgen dat de voordelen goed worden benut.

Tags: beleggen, home, hypotheken, kredieten

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.