Vertrouwen woningmarkt zwakt af

maart 03 12:50 2017 Print dit artikel

Nederlandse consumenten hadden in februari voor de derde maand op rij minder vertrouwen in de woningmarkt. Dit heeft tot gevolg dat het aantal kooptransacties in de markt in de komende periode niet verder zal stijgen en waarschijnlijk zal afnemen.

Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. In februari eindigde deze op 110 punten, drie punten lager dan in januari. Het consumentenvertrouwen is hiermee flink lager dan het record van 121 punten in het najaar van 2016.

Oorzaken voor het gedaalde consumentenvertrouwen zijn berichten over het licht oplopen van de hypotheekrente bij een aantal banken en de verwachting van mensen dat die stijging de komende 12 maanden zal aanhouden. Een tweede reden voor het afnemende vertrouwen is dat het aantal te koop staande woningen snel daalt, terwijl de vraag naar koopwoningen groot blijft. Daardoor stijgen de huizenprijzen en wordt een eerste of volgende eigen woning voor veel mensen minder betaalbaar.

Rem op groei

De daling in het consumentenvertrouwen heeft tot gevolg dat het aantal kooptransacties in de markt in de komende periode niet verder zal stijgen en waarschijnlijk zal afnemen. Daarmee wordt enigszins een rem gezet op de stormachtige groei van de woningmarkt in de afgelopen jaren. Met 110 punten zit de Eigen Huis Marktindicator nog wel ruim boven de neutraalwaarde 100 punten.

Op de vraag of het op dit moment gunstig of ongunstig is om een huis te kopen, antwoordt iets minder dan de helft (49%) van de Nederlanders dat het daarvoor nu een gunstig tot zeer gunstig moment is. Neutraal stemt 39% en slechts 12% vindt het een (zeer) ongunstige tijd om een huis te kopen.

De woningverkopen konden na de crisis snel groeien door de uitzonderlijk lage hypotheekrente en het zeer hoog opgelopen consumentenvertrouwen. Huizenkopers merkten door de lage rente betrekkelijk weinig van de fors aangescherpte hypotheekeisen. De vraag naar bestaande en nieuwbouwwoningen steeg hierdoor hard.

Op steeds meer plaatsen is het gevolg zichtbaar: er is een tekort aan woningen en de huizenprijzen zijn fors gestegen. Nu een verhoging van de hypotheekrente niet is uitgesloten, kan de woningmarkt door de strakke financiële hypotheekregels opnieuw in de problemen komen.

Meer woningbouw nodig

Vereniging Eigen Huis pleit daarom voor een stop op het verder aanscherpen van hypotheekvereisten, zoals het verder verlagen van de maximale hypotheek waardoor steeds meer eigen geld nodig is voor de aankoop van een woning.

Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis: “Mensen moeten een huis kunnen financieren binnen de normen van veilig en verantwoord lenen. Maar de normen en de toepassing daarvan door geldverstrekkers moeten het huizenkopers niet onmogelijk maken om een passende hypotheek af te sluiten als daar geen goede reden voor is.”

Daarnaast dringt de vereniging er bij het Rijk, de provincies en gemeenten op aan om de woningbouwproductie snel op te voeren. Nu gaan kopers noodgedwongen een steeds hogere schaarstepremie betalen voor hun nieuwe huis en valt een steeds grotere groep buiten de boot omdat een passende woning voor hen onbetaalbaar wordt.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.