Verkoop nieuwbouwwoningen op niveau 2008

augustus 19 15:00 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 19-08-15

Met de verkoop van gemiddeld 2.500 nieuwbouwwoningen per maand zijn de gezamenlijke ontwikkelaars en bouwondernemers terug op het niveau van voor de crisis. In het voorjaar van 2008 werden dergelijke verkoopcijfers voor het laatst genoteerd.

Dat concludeert NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in de Thermometer Koopwoningen. Door de toenemende vraag naar nieuwbouw dreigt op termijn echter wel een tekort aan nieuwbouwlocaties te ontstaan, aldus de branchevereniging.

Directeur Nico Rietdijk: “De sector heeft de crisis definitief van zich afgeschud. Nog geen twee jaar geleden kwam de gemiddelde verkoop amper boven de duizend nieuwe woningen per maand uit. Halverwege 2013 werd het herstel ingezet en was elk halfjaar weer beter dan het voorgaande. Met de verkoop van in totaal 14.822 nieuwbouwwoningen zijn de eerste zes maanden van dit jaar het beste halfjaar van de laatste acht jaar. Dat zijn er gemiddeld bijna 2.500 per maand. We moeten voor dezelfde mooie verkoopcijfers terug naar de lente van 2008.” Hij verwacht dat het aantal verkopen over heel 2015 uiteindelijk ergens tussen de 30.000 en 32.000 uitkomt.

Laag prijs en hypotheekrente
Het feit dat de prijs van een nieuwbouwwoning, gecorrigeerd voor inflatie, zo’n 27% lager ligt dan voor de crisis én de lage hypotheekrente zijn belangrijke oorzaken voor de toenemende verkoopgroei. Rietdijk: “Maar ook het feit dat er door diverse maatregelen per 1 juli minder kan worden geleend, kan de verkopen in de eerste helft van dit jaar hebben opgezweept.” In dit kader is het volgens NVB dan ook belangrijk dat overheid en toezichthouders stoppen met het telkens opnieuw aanscherpen van de leeneisen. “Vroeg of laat komt dan een keer de terugslag. Zeker in combinatie met een stijgende hypotheekrente kan dat ronduit vervelend uitpakken.”

Tekort aan nieuwbouwlocaties
Een andere bedreiging voor het herstel van de nieuwbouwmarkt vormt een tekort aan voldoende nieuwbouwlocaties. Rietdijk: “Om het groeiend aantal inwoners te huisvesten moeten er de komende twintig jaar nog één miljoen woningen worden gebouwd. Dat betekent dat er jaarlijks tenminste 50.000 woningen bij moeten komen. Samen met sloop en vervanging ligt de totale bouwbehoefte dan op gemiddeld 70.000 woningen per jaar. Dit jaar komt de jaarproductie uit op zo’n 40.000 huur- en koopwoningen. Maar daarna zal het een hele toer worden om dat verder op te krikken naar 50.000 of meer. Ruimtelijke restricties zijn te vaak een barrière en daardoor zien wij een tekort aan nieuwbouwlocaties ontstaan.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.