VEH wil uniforme bouwleges

augustus 31 13:51 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 31-08-15

Vereniging Eigen Huis wil dat het Rijk gemeenten dwingt om voor bouwleges een uniforme kostprijsberekening te gebruiken. Ook dit jaar zijn er bij de kosten voor een bouwvergunning weer enorme verschillen tussen de diverse gemeenten, blijkt uit onderzoek van de vereniging.

In 38 gemeenten stijgen de bouwleges dit jaar met meer dan 10% en in elf dalen ze juist met meer dan 10%. Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis.: “De grote en hardnekkige tariefverschillen stuiten op onbegrip bij burgers, zeker als er geen goede verklaring bij komt. Alleen met een uniforme rekenmethode worden kosten van bouwvergunningen inzichtelijk en onderling vergelijkbaar. Bovendien is een begrenzing van de stijgingen nodig, om excessen te voorkomen en te zorgen dat de tarieven van gemeenten naar elkaar toegroeien.”

Uitschieters
Gemiddeld stijgen de bouwleges dit jaar met 2,3% voor een kleine verbouwing en met 2,5% voor de bouw van een nieuwe woning. Maar er zijn allerlei uitschieters. Als voor een dakkapel of andere kleine verbouwing een bouwvergunning nodig is, betaalt een inwoner van de gemeente Buren (Gelderland) daarvoor ruim 900 euro aan zijn gemeente. Dat is ruim 40% meer dan vorig jaar. En bijna drie keer zo veel als het landelijk gemiddelde van 360 euro.

Ook in Son en Breugel (858 euro), Zaltbommel (730 euro) en Woerden (729 euro) moet een huiseigenaar eerst een forse rekening aan de gemeente betalen, voordat een aannemer aan de slag kan. De gemeente Leiden is nog steeds het goedkoopst. Daar betaalt iemand die zijn woning voor 10.000 euro wil verbouwen slechts 38 euro aan bouwleges.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.