VEH richt pijlen op lagere NHG-premie

september 22 15:54 2017 Print dit artikel

Vereniging Eigen Huis heeft Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en minister Plasterk van Wonen en Rijksdienst per brief opgeroepen de premie voor een NHG-hypotheek met ingang van 2018 fors te verlagen. Die premie is te hoog omdat het schaderisico is gehalveerd, stelt VEH.

Sinds 2013 betaalt de koper bij het afsluiten 1% van het hypotheekbedrag voor de zekerheid die de NHG biedt. Het garantievermogen dat hiermee is opgebouwd is volgens VEH ruim voldoende. Nieuwe garanties kunnen dus goedkoper, aldus Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

Mulder: “Het garantievermogen van het Waarborgfonds is in 10 jaar tijd gegroeid van 407 miljoen euro in 2007 tot meer dan 1 miljard in 2017 en stijgt volgens prognoses door tot 1,5 miljard in 2022. Aan de andere kant zorgen het herstel van de economie en de woningmarkt er voor dat het verzekerd risico van de NHG tussen 2015 en 2016 halveerde van 18 naar 9 miljard. De premie voor hypotheken met NHG kan daarom flink omlaag. De omvang van de reserves in relatie tot de risico’s biedt hiervoor méér dan voldoende ruimte.”

Groter probleem bij 100% LTV

VEH zegt vaker signalen te ontvangen dat de NHG-premie voor veel mensen te duur is en dat vooral starters om die reden deze hypotheekzekerheid vaker links laten liggen. Mulder: “Daar zijn flinke risico’s aan verbonden. Met name in de eerste jaren zijn hun woonlasten relatief hoog, is de hypotheekschuld nog nauwelijks gedaald en biedt NHG belangrijke zekerheden bij calamiteiten die zich in een mensenleven kunnen voordoen. Bovendien wordt kopers een lagere rente onthouden als een hypotheek zonder NHG wordt geadviseerd.”

Omdat de maximale hypotheek volgend jaar niet hoger mag zijn dan de woningwaarde moeten alle bijkomende kosten, waaronder de NHG-premie, met eigen geld worden betaald. Mulder verwacht dan ook een verdere toename van het aantal mensen dat de NHG-garantie links laat liggen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.