VEH: ‘Openbaarheid WOZ moet er snel komen’

oktober 11 15:03 2016 Print dit artikel

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt het ‘onacceptabel’ dat driekwart van alle gemeenten de WOZ-waarden van woningen nog niet op wozwaardeloket.nl gezet hebben. De gegevens hadden per 1 oktober kosteloos inzichtelijk moeten zijn op het centrale loket.

Uit een inventarisatie van VEH blijkt dat van nog maar een kwart van alle 390 gemeenten de WOZ-waarden te vinden zijn op het centrale loket. In sommige gemeenten kunnen burgers volgens de vereniging nog niet eens informatie vinden over hoe ze aan waardebepalingen van woningen kunnen komen.

“Hiervoor is geen excuus”, zegt Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van VEH. “Ook gemeenten moeten zich aan de wet houden. Die openbaarheid moet er direct komen, minister Plasterk moet dat regelen.”

Doolhof

Uit een rondgang van VEH blijkt dat gemeenten ‘een doolhof aan informatiebronnen’ hebben gecreëerd. Sommige gemeenten verstrekken de WOZ-data alleen per post, andere stellen onterecht beperkingen aan het aantal waardebepalingen dat mensen kunnen opvragen.

Het besluit om de WOZ-gegevens van woningen openbaar te maken, werd al genomen in 2013. De ingangsdatum is meermaals uitgesteld, om gemeenten de tijd te geven hun gegevens op orde te krijgen.

VEH drong er eerder al op aan dat gemeenten een alternatief moeten bieden voor het opvragen van WOZ-gegevens. Burgers moeten kunnen mailen of bellen om de gegevens op te vragen, vindt de vereniging.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.