VEH: ‘NHG-premie moet omlaag’

februari 01 11:38 2017 Print dit artikel

Het aantal mensen dat bij de NHG aanklopte met betalingsproblemen is afgenomen en ook het gemiddeld uitgekeerde schadebedrag is gedaald. Daarom kan de premie voor een NHG-hypotheek omlaag, vindt Vereniging Eigen Huis (VEH).

De Vereniging pleit hiervoor bij de eerstkomende herziening van de NHG-normen. Vorig jaar heeft NHG 22% minder schadeclaims uitgekeerd. Huiseigenaren nemen sneller contact op met hun bank als hun hypotheek lastig betaalbaar dreigt te worden. Zij slagen er dan vaker in om hun eigen huis te behouden, of om het zonder verlies te verkopen.

In Noord-Holland waren de verliezen het laagst, in Groningen en Zeeland gemiddeld het hoogst. Daar spelen nog steeds dalende huizenprijzen, de bevolkingskrimp en de schade aan onderpanden in de NAM-gebieden een rol.

In 2016 werd circa 74% van de hypotheken met NHG afgesloten. De maximale koopsom voor een bestaande woning of nieuwbouwwoning met NHG is 245.000 euro. Kopers betalen voor de zekerheid van hypotheekgarantie eenmalig een premie van 1% van het hypotheekbedrag. In 2008 was die premie nog 0,45%. In de crisisjaren liep de premie op doordat meer mensen in financiële problemen kwamen en hun huis met verlies moesten verkopen.

Die premie kan wat VEH betreft dus weer omlaag. Daar komt bij dat het eigen vermogen van de NHG in acht jaar tijd meer dan verdubbeld is tot ruim 960 miljoen euro.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.