Twee derde huizenkopers wil onafhankelijk advies

januari 05 14:08 2016 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 05-01-16

Voor onafhankelijk advies gaat 62% van de potentiële kopers van een huis naar een hypotheekadviseur. Zijn aanbeveling en zekerheid over de vaste lasten op de lange termijn bepalen vaak de gekozen hypotheekvorm. Slechts 4% van de consumenten noemt de renteaftrek als meest bepalend voor de vorm.

Deze cijfers komen tevoorschijn uit het onderzoek Samenwonen en Hypotheken van Nationale-Nederlanden.

Eefje Seijsener, Productspecialist Hypotheken Nationale-Nederlanden: “Het is opvallend dat de meeste mensen aangeven dat de renteaftrek niet bepalend is voor de gekozen hypotheekvorm. De adviseur wijst starters waarschijnlijk juist op de vormen die recht geven op renteaftrek, omdat dit financieel voordeel oplevert.”

Maximale hypotheek
Slechts een kwart van de kopers gaat voor een maximale hypotheek. Seijsener: “Zij verwachten de kosten op de lange termijn te kunnen dragen met het huidige inkomen (40%) of zij verwachten dat hun inkomen de komende jaren nog zal stijgen (39%). Ook zijn kopers bereid de maximale hypotheek af te sluiten voor een droomhuis (16%). De meeste kopers sluiten echter geen maximale hypotheek af om diverse redenen. Het is onnodig om de gewenste woning te kunnen kopen (57%), of is er in de toekomst een wens om minder te werken (27%). Ook onzekerheid over de inkomsten op de lange termijn speelt bij sommigen een rol (22%).”

Slechts de helft van de kopers neemt de bijkomende kosten, zoals makelaarskosten, hypotheekadvies en notaris- en taxateurskosten, op in de hypotheek. Van de respondenten die advies inwinnen bij een hypotheekadviseur neemt een grotere groep de bijkomende kosten wel op (61%). Seijsener: “Een huis moet niet alleen passen qua wensen, ook de hypotheekmogelijkheden moeten duidelijk zijn. Met de hypotheektoezegging, weet je voor het traject begint wat je maximaal kunt lenen, ook als je de bijkomende kosten wel mee wilt financieren.”

Uit het onderzoek blijkt dat bij het kopen van een huis de prijsonderhandelingen het spannendst zijn: 50% van de huizenkopers geeft aan de prijsonderhandelingen spannend tot zeer spannend te vinden. Ook de onzekerheid over de hypotheek en het gekozen huis grijpt samenwonenden aan.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.