Streven naar woningbehoud belonen

september 15 15:29 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 15-09-15

Hypotheekadviseurs kunnen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van een gedwongen woningverkoop. Wanneer die inzet niet leidt tot woningbehoud en verkoop met verlies helaas onvermijdelijk is, kan NHG de gemaakte kosten vergoeden.

Dylan Dresens, directeur Beleid & Ontwikkeling bij NHG, schrijft hierover in zijn column in InFinance: “Begin augustus verscheen de woningmarktmonitor van onderzoeksbureau OTB, onderdeel van de TU Delft, weer. Een interessante conclusie hierin is dat de inspanningen van geldverstrekkers en NHG om huishoudens met betalingsproblemen te begeleiden zijn vruchten begint af te werpen.

Inzet van budget- en jobcoaches
Wellicht heeft u momenteel al met een onnodige verkoop te maken. Laat het ons dan weten, dan kijken wij met u mee naar alternatieve oplossingen voor uw klant zodat verkoop mogelijk vermeden kan worden. Want ook NHG ziet dat de inzet van budget- en jobcoaches vaak succesvol is. Daarom stelt NHG coaches beschikbaar aan geldverstrekkers indien zij deze zelf niet kunnen bieden.

Maar geldverstrekkers zetten ook regelmatig zelf coaches in voor klanten met NHG. Is dit toch niet succesvol, dan vergoedt NHG deze kosten aan de geldverstrekker. Doordat de beschikbaarheid van deze coaches laagdrempeliger is, krijgen steeds meer woningeigenaren de kans hun betalingsachterstand in te lopen. Op deze manier proberen we in zo veel mogelijk situaties woningbehoud te realiseren en een verkoop met verlies te voorkomen.

Adviseurs spelen belangrijke rol
Het zal voor u geen verrassing zijn als ik zeg dat hypotheekadviseurs een belangrijke rol kunnen spelen in beheersituaties om de problematiek van de woningbezitter op te lossen. Daarom stimuleren wij de inzet van financiële adviseurs sinds begin dit jaar nog nadrukkelijker. Dit doen we onder andere door de gemaakte kosten te vergoeden wanneer de inzet niet leidt tot woningbehoud en verkoop met verlies helaas onvermijdelijk is.

Maar de adviseur kan nog vaker gevraagd worden bij te dragen aan een oplossing. Advies over het stabiliseren van de situatie, tijdelijke regelingen, maar ook meer structurele oplossingen zoals herstructurering of de haircut van NHG, zijn voorbeelden hiervan.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.