Sterk herstel recreatiewoningen

juli 29 09:43 2016 Print dit artikel

De markt voor recreatiewoningen is zich – na jaren van prijsdaling – sterk aan het herstellen. Het aantal transacties van recreatiewoningen in Nederland is vorig jaar bijna verdubbeld ten opzichte van 2014: van 1.750 naar 3.130. De voorkeur gaat uit naar nieuwbouw.

Naast het aantal transacties stijgen ook de prijzen. Vorig jaar al met 8% ten opzichte van 2014, en naar verwachting dit jaar tussen de 5 en 10%. De gemiddelde transactieprijs voor recreatiewoningen zal in de komende jaren verder omhoog gaan, voorspellen de onderzoekers van het Bureau Stedelijke Planning. Zij onderzochten de recreatiemarkt in opdracht van de NVM. De NVM heeft binnen de recreatiemarkt een marktaandeel tussen de 30 en 40%.

Vooral nieuwbouw

Consumenten geven bij de aankoop van een recreatiewoning de voorkeur aan nieuwbouw. Bijna 40% van de respondenten geeft dit aan. De vraag naar nieuwbouw heeft deels te maken met de levenscyclus van een recreatiewoning. Die is veel korter dan die van een gewone woning. Een recreatiewoning is volgens de NVM voor de verhuur maar 10 tot 15 jaar courant.

De vraag richt zich ook meer en meer op het luxe segment, waarmee het oude aanbod verder in de problemen komt. De onderzoekers verwachten dat de oude voorraad verder in prijs zal dalen.

Gezinnen en ouderen

De kopers van recreatiewoningen zijn vaak gezinnen met oude kinderen en stellen waarvan de kinderen al het huis uit zijn, merken de onderzoekers op. De gezinnen gaan vooral voor een recreatiewoning in de buurt van het strand. De oudere stellen kiezen vaker voor een recreatiewoning in een bosrijke omgeving. De kopers komen van oudsher vooral uit Nederland en Duitsland, maar er is nu ook een grotere vraag vanuit België.

Verhuur speelt grote rol

Eigen recreatief gebruik blijft het voornaamste aankoopmotief. De meerderheid combineert het recreatieve gebruik met de verhuur aan derden op momenten dat zij er zelf geen gebruik van maken. Het aandeel (potentiële) kopers dat een recreatiewoning puur en alleen voor beleggingsdoeleinden koopt, is volgens het onderzoek beperkt. Ongeveer 20% geeft aan de recreatiewoning puur als belegging te willen kopen.

Het vinden van een financiering voor kopers is lastig, stellen de onderzoekers vast. “Veel Nederlandse banken bedienen dit segment niet. Ook buitenlandse kopers moeten in eigen land de financiering regelen, terwijl ze vaak eerst bij Nederlandse geldverstrekkers aankloppen. Omdat veel eigenaren de woning voor verhuur aanbieden kunnen ze (vaak onbedoeld) door de fiscus als ondernemer worden aangezien. Ook dat is een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf en het bezit van een recreatiewoning.”woning

Regionale verschillen

Het aantal transacties is in het bijzonder zeer sterk gestegen in de regio’s Veluwe / Utrechtse Heuvelrug, de kust van Noord-Holland en in Zeeland. Daar is ook de gemiddelde transactieprijs gestegen. In de zwakkere marktgebieden is de prijs verder gedaald, ondanks het feit dat ook daar het aantal transacties is toegenomen. De meest gewenste woningtypen in de recreatiemarkt zijn de vrijstaande woning en de bungalow tussen de 50 en 100 m². Voor deze woningsoorten wordt tussen de 100.000 en 150.000 euro neergeteld.

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.