Starter vaker financieel geholpen

juli 06 14:52 2017 Print dit artikel

Het aandeel jonge starters tot 25 jaar is in het tweede kwartaal van 2017 sterk toegenomen. Deze opmars is volgens De Hypotheker mede te danken aan de financiële hulp die zij krijgen van ouders, bijvoorbeeld in de vorm van een schenking.

De Hypotheek Index van De Hypotheker spreekt van een stijging met maar liefst 85% in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar. Neemt niet weg dat jongvolwassenen als onderdeel van het geheel een kleine doelgroep vormen. De leeftijdsgroep 25-35 blijft de grootste groep, maar daalt dit kwartaal met 23% in vergelijking met het tweede kwartaal 2016. In deze leeftijdsgroep bevinden zich veel starters, ook het aandeel starters daalt. De leeftijdsgroepen 35-45 en 45-55 laten eveneens een daling zien van respectievelijk 17 en 16 procent. Bij de 55-plussers noteert de index een daling van 23% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Buiten de randstad

De grootste stijging bij de groep jongvolwassenen wordt waargenomen in de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel. Volgens De Hypotheker stijgen de huizenprijzen daar minder snel ten opzichte van de Randstad, waardoor woningen beter betaalbaar zijn voor de jonge starter. Ook is er in deze regio’s minder concurrentie van andere woningkopers in vergelijking met de grote steden. In de grote steden daalt zowel het aantal alleenstaande als samenwonende starters dan ook sterk. Volgens de Hypotheek Index met gemiddeld 30%.

Het gemiddeld hypotheekbedrag van de jonge starter ligt rond de 155.000 euro. Van deze groep sluit 90% een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af.

Woningmarkt sterk veranderd

Om alle bijkomende kosten te financieren, hebben starters steeds vaker financiële hulp nodig. Hierdoor doen zij concessies bij de aankoop van een woning, bijvoorbeeld een kleinere woning of een andere locatie, of blijven ze noodgedwongen langer huren. Financiële hulp van ouders krijgen zij bijvoorbeeld door een schenking, maar ook steeds meer jongeren hebben voldoende spaargeld om de bijkomende kosten zoals makelaars- en notariskosten te kunnen financieren. De Hypotheek Index geeft hierbij geen cijfermatige toelichting.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.