Prijzen monumentale panden nemen toe

december 02 12:18 2016 Print dit artikel

De prijzen van monumenten op de woningmarkt zijn aan een inhaalslag bezig, blijkt uit onderzoek van NVM en het Nationaal Restauratiefonds. De prijzen van monumenten zijn sinds het dieptepunt in 2013 met 17 procent zijn gestegen, dat is 6 procent meer dan reguliere woningen.

De gemiddelde transactieprijs van een monument is op dit moment 463.000 euro, terwijl het prijsniveau op de reguliere bestaande koopwoningmarkt gemiddeld 234.000 euro bedraagt. Vertaald naar een prijs per vierkante meter ligt deze bij monumenten ruim 50 procent hoger dan dat van een reguliere woning. Dit verschil is volgens de NVM vaak te verklaren door de locatie en het bijzondere karakter van monumenten.

De prijs per vierkante meter ligt in de vijf gemeenten met de meeste rijksmonumenten (Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Leiden en Haarlem) tussen de 27 en 36 procent substantieel boven het niveau van dat van reguliere koopwoningen.

Forse daling tijdens crisis

Bij de prijsontwikkeling van monumenten moet wel opgemerkt worden dat tussen 2008 en 2013 de prijs van verkochte monumenten ook harder daalde dan die van ‘gewone’ koopwoningen (16 versus 13 procent). In de eerste jaren van het millennium, in de periode van 2000 tot 2008 is de prijs van een gemiddelde woning met 40 procent toegenomen, die van een monument met 42 procent.

Extra aandacht en expertise

Het onderzoek laat tevens zien dat Nederlanders het belangrijk vinden dat ons cultureel erfgoed behouden blijft. De monumentenmarkt is op dit moment niet veel groter dan één procent van het totaalaanbod. Toch vraagt juist deze niche volgens de NVM om aandacht en expertise. Zo kost het bijvoorbeeld meer tijd om de transactie van een monument af te ronden: gemiddeld ligt de verkooptijd ruim 1,5 keer zo hoog als die op de reguliere koopwoningmarkt. Speciaal voor potentiële kopers van een monument heeft de NVM samen met het Restauratiefonds een webpagina ontwikkeld waar de belangrijkste onderwerpen aan de orde komen die deze kopers op weg kunnen helpen. Een monumentale status brengt namelijk ook de nodige rechten en plichten met zich mee.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.