Perspectiefverklaring bij meer uitzenders

december 08 13:20 2016 Print dit artikel

Negen uitzendondernemingen sluiten zich per 1 januari aan bij de perspectiefverklaring. Daarmee kunnen flexmedewerkers een hypotheek aanvragen.

De perspectiefverklaring was tot nu toe alleen toegankelijk voor flexmedewerkers van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Daar komen op 1 januari Adecco (met labels Ajilon, Badenoch & Clark, Pontoon en Lee Hecht Harrison), Driessen HRM, Faber Personeelsdiensten, HappyNurse, Timing Uitzendteam, YoungCapital, Actief Werkt!, OTTO Work Force en Manpower bij.

De hypotheekverstrekking op basis van arbeidsperspectief begon eind 2013 als pilot van Randstad, Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis. De verklaring wordt inmiddels geaccepteerd door de grootste hypotheekverstrekkers, met de mogelijkheid van een Nationale Hypotheek Garantie. Het gaat om geldverstrekkers als ABN Amro, Aegon, Rabobank, Florius, ING en SNS.

Arbeidsmarktpositie

De perspectiefverklaring is gebaseerd op een analyse van de arbeidsmarktpositie van de aanvrager. Aan de hand daarvan wordt gekeken naar de toekomstige mogelijkheden van de flexkracht om een inkomen te vergaren. Uitzendkrachten moeten minimaal een jaar via het uitzendbureau aan het werk zijn om een beroep te kunnen doen op de verklaring.

“Deze stap is van grote betekenis voor flexkrachten in Nederland”, zegt directeur Jurriën Koops van brancheorganisatie ABU. “Veel mensen met een flexibel contract zijn in de toekomst prima in staat om voldoende eigen inkomen te vergaren. Dan is het niet meer dan logisch dat ook zij toegang hebben tot een hypotheek en een eigen woning. Tot nu toe was dit lastig.”

Standaard

Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij VEH: “Nu meer uitzendorganisaties zich aansluiten, kunnen steeds meer mensen met een flexibel arbeidscontract een hypotheek afsluiten om een huis te kopen. Hierdoor kan de perspectiefverklaring uitgroeien tot de standaard in de markt voor iedereen die een bestendig inkomen verdient zonder vast arbeidscontract.”

CEO Hans Pruis van Adecco Group Nederland noemt de perspectiefverklaring een doorbraak. “De rechten en kansen van flexwerkers worden hiermee gelijk getrokken met die van werknemers met een vast contract. Bijzonder is het brede draagvlak. Alle grote banken doen mee.”

In 2017 vindt na het eerste kwartaal een evaluatie plaats, waarna meer uitzendbureaus zich kunnen aansluiten en ook meer geldverstrekkers kunnen deelnemen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.