Meer flexwerkers een eigen woning

april 06 15:37 2017 Print dit artikel

Sinds de introductie van de Arbeidsmarktscan in het najaar van 2015 is de kans voor flexwerkers op een hypotheek flink toegenomen. De resultaten resulteren in een verlenging van de pilotperiode en een uitbreiding van het aantal deelnemers met De Hypotheker en Hypotheek Visie.

De Arbeidsmarktscan is een gezamenlijk initiatief van CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur) en arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group. Het heeft als doel om de hypotheekverstrekking aan flexwerkers, uitzendkrachten en payrollers vlot te trekken. Geldverstrekkers Obvion en Florius werken sinds de start mee aan de pilot.

Kijken naar arbeidsmarktkansen

Het uitgangspunt van de Arbeidsmarktscan is dat er bij het bepalen van de risico’s niet alleen naar het arbeidsverleden van hypotheekaanvragers wordt gekeken, maar vooral naar de kansen om in de toekomst voldoende inkomen te verwerven.

Online test

Geldverstrekkers die deelnemen aan de pilot accepteren de uitkomst van de online arbeidsmarktscan als extra zekerheid voor flexwerkers met een korte arbeidshistorie. Deze test is gebaseerd op objectieve onderzoeksgegevens zoals leeftijd, opleiding, beroep en regio. De uitkomst is een score ten aanzien van de arbeidsmarktpositie van de flexwerker. Bij een positieve score komt de flexwerker in aanmerking voor een hypotheek. Tevens wordt iemands verdiencapaciteit voor de komende 5 jaar bepaald: het gemiddelde inkomen dat hoort bij iemand met hetzelfde profiel.

Het risico van een vast dienstverband

In de nieuwe e-InFinance komen verschillende partijen aan het woord over de rol die het vaste dienstverband speelt in het huidige acceptatieproces.

De stelling waarop deze marktpartijen reageren: ‘Een vast dienstverband eisen bij een hypotheekaanvraag is niet meer van deze tijd.’

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.