Maatwerk voor starter met dure huurwoning

oktober 12 15:14 2016 Print dit artikel

NBG, een landelijk werkende organisatie voor hypotheken en financieel advies, wil dat er meer aandacht komt voor de positie van starters die hun dure huurwoning niet kunnen inruilen voor een koopwoning met een lagere maandlast. Maatwerk voor deze groep moet uitkomst bieden.

“Vooropgesteld, het is goed dat consumenten beschermd worden tegen overkreditering. In de huidige wet- en regelgeving wordt echter te weinig gekeken naar de individuele situatie van de aanvrager. We roepen daarom op om meer maatwerk toe te mogen passen bij de vaststelling van de leencapaciteit, bijvoorbeeld door te kijken naar de betaal- en spaarhistorie. Zodat starters die aantoonbaar tijdig de (hogere) huur betalen én daarnaast sparen, ook een woning kunnen kopen welke past binnen hun besteedbaar woonbudget”, aldus NBG in een blog.

Leg dat maar eens uit

NBG adviseerde onlangs een klant met een vast contract bij de aankoop van zijn eerste woning. De starter huurt op dit moment een appartement voor 700 euro per maand. Met een maandinkomen van 2.000 euro spaart de starter ook nog eens 200 euro per maand. Hij heeft zijn oog laten vallen op een appartement: 150.000 euro kosten koper. Met het opgebouwde spaargeld kunnen de kosten koper worden betaald. Een hypotheek zou de woonlasten maandelijks met 165 euro verlagen. De starter kan echter volgens de leennorm maximaal  114.191 euro hypotheek krijgen.

“Nu dienen wij aan de starter uit te leggen dat hij wel een woning mag huren voor 700 euro per maand maar niet mag kopen, wat een netto maandlast van 535 euro zou opleveren”, besluit NBG de oproep om te komen tot meer maatwerk voor starters.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.