Loan-to-Value wordt niet verlaagd

februari 14 15:11 2017 Print dit artikel

Op het gebied van de woningmarkt zijn acht politieke partijen het in ieder geval over één ding met elkaar eens: de LTV blijft na 2018 op 100%. Dat onderzocht VBO Makelaar.

De acht partijen die hebben meegewerkt aan de KiesWijzerWonen van brancheorganisatie VBO Makelaar zijn unaniem van mening: de Loan-to-Value mag na 2018 niet verder worden verlaagd. Een ruime meerderheid wil de LTV ook na 2018 op 100% houden. Dat blijkt uit de vorige week door VBO Makelaar gelanceerde KiesWijzerWonen.

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Een goede zaak dat zo’n grote meerderheid in de Tweede Kamer hiervoor kiest. Bij verdere verlaging zouden met name starters veel langer moeten wachten voordat zij de stap naar de koopwoningmarkt kunnen zetten. Zowel de sociale als particuliere huurmarkt bieden nu onvoldoende alternatief. Verdere verlaging is ook onnodig omdat er inmiddels strenge criteria en een aflossingsplicht zijn ingevoerd. De mogelijkheid de afdracht van overdrachtsbelasting in te ruilen voor energiebesparende maatregelen, is een zeer interessante optie.”

Uit de toelichting op de stellingnames van de deelnemende partijen blijkt ook dat VVD, SP, D66, SP en CU voor afschaffing of aanpassing van de overdrachtsbelasting zijn. Zo wil de CU de overdrachtsbelasting voor starters afschaffen, de SGP wil de afschaffing koppelen aan energiebesparende maatregelen.

De hypotheekrenteaftrek lijkt dit keer geen breekpunt te worden. Alleen D66, SP en CU willen de renteaftrek verder afbouwen. Er is ook een nipte meerderheid voor een minister voor Wonen te vinden. CDA, D66 en 50PLUS vinden een minister voor Wonen in een volgende kabinetsperiode niet noodzakelijk.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.