Jojo-effect markt- en hypotheekrente

maart 21 14:26 2017 Print dit artikel

Veel geldverstrekkers hebben vorige week de rente verhoogd nadat de marktrente vanaf begin maart opliep. Met name de rentes op de lange rentevaste perioden stegen hierdoor flink. Dit jaar is de marktrente echter beweeglijker en meer onvoorspelbaar. Een eerste daling is alweer ingezet.

De Hypotheekshop omschrijft het grillige verloop van de marktrente als een jojo-effect. “De renteverhogingen van begin maart zorgden voor een aanvragenpiek bij veel aanbieders: in week 11 nam landelijk het aantal aanvragen via HDN met liefst 33% toe ten opzichte van de week daarvoor. Maar zoals het een jojo betaamt daalde de marktrente vorige week alweer.”

Rentetarieven 10 jaar NHG

In 2016 kende de rente op de kapitaalmarkt volgens de berekeningen van De Hypotheekshop een heel geleidelijke ontwikkeling: dalend tot juli en stijgend vanaf oktober. “Vergelijken we de huidige rentetarieven op 10 jaar NHG met die van eind oktober, toen de marktrente begon op te lopen, dan blijkt dat met name banken en regiepartijen als MUNT en Aegon in deze periode hun tarieven verhoogd hebben. De partij die de rente het meest heeft verhoogd is echter een verzekeraar, namelijk Nationale Nederlanden.”

Ondanks de golfbewegingen is het verschil tussen de laagste en de hoogste rentestand in 2017 tot dusverre beperkt gebleven tot 0,30%-punt.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.