Independer: ‘Hypotheekadvies voor 500 euro’

april 25 11:01 2016 Print dit artikel

“Consumenten hoeven niet meer dan 500 euro kwijt te zijn aan een goed hypotheekadvies. En een hypotheek moet binnen 24 uur kunnen worden geregeld.” Dat stelt Independer, dat aankondigt deze zomer te starten met het online afsluiten van hypotheken. Het bedrijf streeft ernaar op termijn 10% van de Nederlandse hypotheekklanten te bedienen.

Ruud Martens, algemeen directeur van Independer: “Vrijwel niemand die een hypotheek nodig heeft ontkomt eraan: persoonlijk advies van een hypotheekadviseur. Door strenge regelgeving besteedt de adviseur vele uren aan de inventarisatie van de wensen, het maken van berekeningen en een toelichting op het advies. Vervolgens gaan nog vele uren zitten in het regelen van het papierwerk, van offerte tot notaris. Tegen een uurtarief van gemiddeld 125 euro ben je dan al gauw duizenden euro’s kwijt aan het regelen van je hypotheek. Geld dat je liever in je nieuwe woning had gestopt.”

Technologie

Door technologie en vereenvoudigde hypotheekregels kan het anders, volgens Martens. “We willen het regelen van financiële zaken voor consumenten makkelijker en voordeliger maken, ook met hypotheken. Door het hypotheekproces te automatiseren kunnen we 24×7 online hypotheekadvies geven en kan de klant de hypotheek zelf online afsluiten. Daarmee kunnen de kosten aanzienlijk omlaag, terwijl kwaliteit kan worden gegarandeerd.”

De (eenmalige) kosten om het hypotheekadvies te automatiseren zijn hoog. Maar de kosten per nieuwe klant worden lager naarmate het aantal klanten toeneemt. Daarom streeft Independer naar een marktaandeel van 10%. “Uiteindelijk gaat het hypotheekadvies inclusief het afsluiten ervan minder dan 500 euro kosten. Dat is echt een prijsdoorbraak”, aldus Martens. Naast een lage prijs biedt een online proces ook gemak. “Je kunt ermee aan de slag gaan in je eigen tempo en op het moment dat het jou schikt. En door gegevens digitaal op te halen, zoals bijvoorbeeld woning- en salarisgegevens, zal het aanleveren van een eindeloze hoeveelheid papierwerk grotendeels tot het verleden behoren. De hele hypotheek zou uiteindelijk binnen een dag geregeld moeten kunnen worden. Nu duurt dat vaak vele weken.”

Starters

Independer begint deze zomer met het online afsluiten van hypotheken voor starters die voldoende kennis hebben. Martens: “Vervolgens zal de doelgroep worden uitgebreid en wordt stap voor stap het advies toegevoegd en geautomatiseerd. Om tot het beste hypotheekadvies te komen wordt er een compliant zelflerend systeem ontwikkeld. Daarbij wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie aangevuld met kennis van hypotheekadviseurs.”

Martens onderkent dat het afsluiten van een hypotheek een belangrijke financiële beslissing is waarbij contact met een hypotheekexpert op prijs wordt gesteld. “Klanten hebben daarom altijd toegang tot een hypotheekexpert van Independer, ook in de avonduren en in het weekend. Het vertrouwen in online advies zal moeten groeien. Voorlopig zullen de meeste mensen nog kiezen voor een persoonlijk adviesgesprek. Ook op termijn zullen er altijd situaties zijn waarin face-to-face contact met een hypotheekadviseur de beste optie is. Daarom blijven we de module ‘zoek hypotheekadviseur’ ondersteunen, waarbij mensen kunnen achterhalen wie de beste lokale hypotheekadviseurs zijn.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.