IMF adviseert LTV-ratio van 90%

april 04 10:57 2017 Print dit artikel

Op basis van de uitkomsten van het vijfjaarlijkse Financial Sector Assessment Program (FSAP) doet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een aantal algemene aanbevelingen voor Nederland. Een daarvan is een verdere verlaging na 2018 van de LTV-ratio naar 90%.

Daarmee steunt het IMF het advies van het Nederlands Financieel Stabiliteitscomité (FSC). Ook adviseert het IMF Nederland de reeds ingezette afbouw van de hypotheekrenteaftrek van 0,5% per jaar te versnellen naar 1% per jaar. Beide maatregelen zullen huishoudens weerbaarder maken tegen financiële schokken, zo meent het IMF. Vooral de hoge schuldniveaus (inclusief de eigen woningschuld) van Nederlandse huishoudens is het IMF een doorn in het oog, ook al staan daar goed gevulde pensioenpotten tegenover. Met geblokkeerde pensioentegoeden kun je een crisis niet beslechten.

Kwetsbare verzekeringssector

Het IMF roept de toezichthouders op om de ontwikkelingen in de kwetsbare verzekeringssector goed in de gaten te houden en verwelkomt zij het wetsvoorstel dat de afwikkelbaarheid van verzekeraars mogelijk moet maken. Het IMF adviseert verder om de operationele onafhankelijkheid van de toezichtautoriteiten te versterken. DNB heeft al aangegeven om in samenwerking met de regering en de AFM de opvolging van deze aanbevelingen verder vorm te geven.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.