Hypotheekadviseurs laten kansen liggen

juni 18 11:38 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 18-06-15

Adviseurs laten kansen liggen in de nazorg van klanten die via hen een hypotheek hebben afgesloten. Volgens Vereniging Eigen Huis moeten huiseigenaren tijdens de looptijd van de hypotheek kunnen rekenen op adequate en alerte nazorg van hun hypotheekadviseur. Veel adviseurs maken die verwachting helaas niet waar.

Dat concludeert de vereniging uit onderzoek dat is uitgevoerd door Maas Marktonderzoek onder ruim 1.600 leden van VEH. Centraal hierin stond de vraag: ‘Wat verwachten mensen van hun adviseur gedurende de looptijd van hun hypotheek’.

Volgens de onderzoekers laat het merendeel van de adviseurs weinig tot niets van zich horen als daar wel een aanleiding voor is, bijvoorbeeld als door wet- en regelgeving een aanpassing van de hypotheek verstandig kan zijn, of als het door de lage rente voor de klant voordelig is om zijn hypotheek over te sluiten of om de rente te middelen. “Opvallend is dat 47% van de respondenten in het onderzoek na het afsluiten van de hypotheek geen contact heeft gehad met zijn adviseur”, aldus de onderzoekers.

Dienstverleningsdocument
Eigen Huis pleit ervoor dat consumenten vooraf duidelijkheid krijgen over wat zij aan nazorg van de adviseur mogen verwachten en wat daarvoor moet worden betaald. “Deze informatie zou een verplicht onderdeel moeten zijn van het Dienstverleningsdocument. Sinds 2013 wordt de hypotheekadviseur voor zijn werkzaamheden rechtstreeks betaald door zijn klanten.”

VEH: “De behoefte van klanten aan contact met de hypotheekadviseur is groter dan in de praktijk het geval is. Van alle contactmomenten is driekwart op initiatief van de klant. Van de ondervraagden wil bijna 60% informatie of contact over veranderingen in wet- en regelgeving, terwijl in de praktijk slechts 16% van de adviseurs hierover proactief van zich laat horen. Twee derde wil contact met zijn adviseur over veranderingen in de hypotheekmarkt zoals rentedalingen en -stijgingen. Uit het onderzoek blijkt dat 47% van de adviseurs aan deze behoefte voldoet.”

Minder dan de helft is tevreden
Over de kwaliteit van het contact met hun adviseur is bijna 40% van de huiseigenaren tevreden en bijna 20% is ontevreden. Als belangrijkste reden voor de ontevredenheid worden een gebrek aan initiatief van de adviseur, tekortschietend inlevingsvermogen, onduidelijke informatie en weinig getoonde inzet genoemd. De grootste groep (ruim 40%) van de respondenten kan geen uitgesproken oordeel geven over de nazorg van zijn hypotheekadviseur, omdat er niet of nauwelijks contact is geweest.

Proactief adviseren
De vereniging roept hypotheekadviseurs op om veel actiever dan nu het geval is contact te onderhouden met hun klanten en hen persoonlijk relevante informatie aan te bieden. “Adviseurs weten precies welke financiële producten hun klanten hebben afgenomen. Zij moeten daarom professioneel, alert en adequaat adviseren als veranderingen op de hypotheekmarkt en in wet- en regelgeving om aandacht of actie vragen. In een adviesgesprek kan samen met de klant worden besloten of een verandering van de lopende hypotheek passend is.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.