Fors meer NHG oversluitingen

augustus 17 10:52 2018 Print dit artikel

Sinds 1 januari 2018 is het mogelijk om een hypotheek met NHG over te sluiten, mits daardoor de individuele klantsituatie verbetert. Dat bleek in veel gevallen zo te zijn, want het aantal afgesloten NHG-hypotheken in deze categorie steeg fors in het afgelopen half jaar .

In de eerste zes maanden van dit jaar hebben 54.600 woningkopers voor een hypotheek met NHG gekozen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het aantal afgesloten garanties gedaald met 5%. Rond de 60% van de verstrekte NHG hypotheken wordt aan consumenten tot 35 jaar verstrekt.

Het aantal huishoudens dat in deze periode de aankoop van hun woning met NHG financierde is ten opzichte van dezelfde periode in 2017 teruggelopen. Van 49.100 naar 43.800 stuks. Het aantal huishoudens dat met een NHG-lening een woningverbetering financierde bleef met 7.700 gelijk aan 2017. Dit gaat bijvoorbeeld om renovatie van bestaande woningen.

Oversluitingen

Het aantal garanties in de categorie NHG-overig is echter fors gestegen. Hieronder vallen ook de oversluitposten die sinds begin dit jaar zijn toegestaan. Na zes maanden staat de teller in de categorie overig op 3.100. In dezelfde periode vorig jaar werden in deze categorie 400 hypotheken geregistreerd.

Het aantal NHG-Garanties met EBV – financiering van Energie Besparende Voorzieningen – is opnieuw gestegen. Het stijgingspercentage is ten opzichte van de laatste twee kwartalen van 2017 wel een fractie minder.

Verliesdeclaraties

Het aantal huishoudens dat een beroep heeft gedaan op NHG vanwege een onvermijdelijke verkoop met verlies daalde in het eerste half jaar opnieuw. Het vangnet bleek in het afgelopen half jaar in 545 gevallen noodzakelijk. De belangrijkste oorzaken voor het indienen van een verliesdeclaratie betroffen relatiebeëindiging en het verliezen van een baan.

Groei garantievermogen

In het tweede kwartaal is het garantievermogen van het waarborgfonds toegenomen naar in totaal 1.175 mln euro. Daarmee groeit het garantievermogen in het eerste half jaar van 2018 met circa 71 mln euro. Door een positieve verhouding tussen 54.600 nieuwe garanties en 46.000 afmeldingen, stijgt het aantal actieve garanties naar 1.373.000.

Vereniging Eigen huis vindt al langer dat de premie bij zo’n hoog garantievermogen omlaag moet. Op basis van deze recente cijfers heeft VEH hier direct per brief bij minister Ollongren op aangedrongen.

Het bericht Fors meer NHG oversluitingen verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.