Financieel verantwoord woningbehoud

oktober 23 15:23 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 23-10-15

Een woningeigenaar die denkt dat verkopen de enige optie is, dwarsboomt daarmee de zoektocht naar mogelijke oplossingen. Terwijl verkoop van de woning lang niet altijd onvermijdelijk is. Met goed advies en het schetsen van een realistisch perspectief kan volgens NHG veel bereikt worden.

Tot die conclusie komt Dylan Dresens, directeur Beleid & Ontwikkeling bij NHG in zijn column.

Succesvolle klantverhalen en gemiste kansen
“In mijn vorige bijdrage vertelde ik dat goed beheer steeds vaker tot woningbehoud voor de klant leidt. De financieel of hypotheekadviseur speelt tijdens zo’n beheersituatie een belangrijke rol om dit mogelijk te maken. Wij zien steeds vaker succesvolle klantverhalen, maar helaas toch ook nog gemiste kansen. Daar sta ik graag wat langer bij stil.

Wist u bijvoorbeeld dat, omdat de nadruk ligt op het voorkomen van gedwongen verkoop en minder op het voorkomen van toekomstige risico’s, het in beheersituaties mogelijk is af te wijken van de acceptatiecriteria? Om te beoordelen of behoud van de woning financieel verantwoord is, worden de zogeheten beheercriteria toegepast. Hierbij staat de vaak hoge loan to value niet in de weg, deze mag losgelaten worden. Dan kijken we naar het werkelijke inkomen (inclusief eventueel tweede inkomen) en de werkelijke lasten (werkelijke rente en opbouw van de hypotheek) in plaats van normlasten van de hypotheek.

Lening herstructureren 
Door vervolgens de lening te herstructureren worden de laagst mogelijke maandlasten gerealiseerd. Uiteraard binnen de geldende kaders van een verantwoorde financiering. Het is bijvoorbeeld toegestaan om maximaal 50% van de lening aflosvrij te maken, waardoor opgebouwde waardes van polissen en bankspaarrekeningen vrij vallen. Deze worden volledig in mindering gebracht op de hoofdsom. Wanneer er een oplossing in zicht komt, draagt de geldverstrekker ook vaker bij door bijvoorbeeld een aanpassing van het rentecontract.

Niet altijd onvermijdelijk
Ook kan de consument gevraagd worden zelf bij te dragen. Denk hierbij aan een schenking vanuit de familie. Zo worden de maandlasten teruggebracht naar een betaalbaar niveau en kan men in de woning blijven wonen. Veel voorbeelden uit de praktijk laten zien dat verkoop van de woning lang niet altijd onvermijdelijk is. Dat beeld leeft wel vaak bij klanten en dan wordt er niet meer gezocht naar mogelijke oplossingen. Zonde, want met goed advies en het schetsen van een realistisch perspectief kan veel bereikt worden.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.