Doorstromers laten hypotheekmarkt pieken

september 12 15:22 2016 Print dit artikel

De omzetgroei van de hypotheekmarkt in het tweede kwartaal is opvallend sterk, zegt Joppe Smit, Senior Manager bij IG&H. “Zeker omdat consumenten door strengere leennormen steeds minder kunnen lenen.” De gemiddelde hypotheeksom bereikte zelfs de hoogste stand sinds 2008.

De gemiddelde hypotheeksom is het afgelopen kwartaal gestegen naar 258.000 euro. Dit is de hoogste stand sinds de crisis van 2008. Ook de totale hypotheekomzet is aanzienlijk gestegen naar 18,7 miljard euro. Een stijging van 29% ten opzichte van een jaar eerder. De grootbanken pakken opnieuw marktaandeel terug en bezitten weer meer dan de helft van de hypotheekmarkt. Het zijn de opvallendste conclusies uit de Hypotheekupdate van IG&H over het tweede kwartaal van 2016.

Fors meer doorstromers

Volgens IG&H is het vooral aan de doorstromers te danken dat de aankoopmarkt weer op een vergelijkbaar niveau staat als voor de crisis in 2008. Zij zijn goed voor een stijging van 38% ten opzichte van een jaar eerder. De oversluitmarkt groeit in dezelfde periode weliswaar met 43%, maar komt daarmee niet eens in de buurt van de cijfers uit 2008. Het aantal starters is in een jaar tijd met 5% toegenomen. De vierde en vijfde positie worden ingenomen door de verzekeraars Aegon en NN.

Verschuiving bij geldverstrekkers

In het tweede kwartaal van 2016 zijn de Rabobank en ABN Amro – inclusief Florius – de belangrijkste stijgers in de markt. Zij winnen 1,1 tot 1,5% marktaandeel ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Van de grootbanken is ING de sterkte daler met 1,7%. Ondanks deze daling hebben de drie grootbanken volgens de cijfers van IG&H met 51,5% weer meer dan de helft van de markt in handen. Verzekeraars en pensioenfondsen leveren dit jaar het meeste marktaandeel in. Het productieaandeel neemt in de eerste zes maanden met 36% af naar minder dan 30%. Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens IG&H dat het concurrentieel voordeel van verzekeraars en pensioenfondsen bij een lage rente wat afneemt, omdat de absolute verschillen in het renteaanbod ook klein is.

Het marktaandeel van regiepartijen is ten opzichte van het voorgaande kwartaal met bijna één procent gedaald naar 18,5%. Door de forse marktgroei bleef hun bijdrage in absoluut volume echter stabiel op 6,5 miljard euro. IG&H: “Prijsverschillen worden steeds kleiner, tegenwoordig staat op de veelgevraagde looptijden de top 10 verstrekkers vaak binnen 0,1% -0,2% van elkaar met de rente. En de tijd dat een lage prijs met slechtere productvoorwaarden gepaard ging ligt ook achter ons. Dat betekent dat het voor verstrekkers steeds belangrijker wordt om op andere punten meerwaarde te bieden en onderscheidend te zijn.”

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.