DNB-president Knot herhaalt: leengrens hypotheek moet omlaag

mei 28 07:23 2015 Print dit artikel

De maximale hypotheek voor huizenkopers moet na 2018 stapsgewijs omlaag, om te voorkomen dat Nederlanders bij een volgende crisis met grote restschulden blijven zitten. Dat stelt het Financieel Stabiliteitscomité – geleid door DNB-president Klaas Knot – vandaag in een advies aan de regering. Huizenkopers moeten in de toekomst nog maar 90 procent van de koopsom kunnen lenen, vindt het adviesorgaan.

Momenteel kunnen Nederlanders nog meer geld lenen dan de koopsom van hun huis. De limiet daarvoor is 103 procent, maar dat daalt naar 100 procent in 2018. Het FSC adviseert minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) die verlaging ook daarna nog door te zetten, waardoor kopers daarna zelf geld moeten meebrengen als ze een huis aanschaffen.

Nieuw is die oproep overigens niet: het FSC staat onder leiding van Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. Die zei in 2012 ook al eens in Nieuwsuur dat de maximale hypotheeksom omlaag moest naar 90 procent. Het toenmalige kabinet kon zich daar echter niet in vinden, gaf Knot destijds meteen toe.

Lees verder op nrc.nl…

Lees meer over: DNB, Klaas Knot

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

NRC .nl
NRC .nl

NRC Handelsblad is, op papier en op het internet, een bron voor lokaal, nationaal en internationaal nieuws en achtergronden.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.