Consument wil waar voor zijn adviesgeld

januari 11 16:10 2017 Print dit artikel

Dat ook pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen actiever meedoen op de hypotheekmarkt is een positieve ontwikkeling, zegt bijzonder hoogleraar Woningmarkt Johan Conijn. “Een meer divers aanbod en meer concurrentie op de markt kan uiteindelijk weer leiden tot lage prijzen en productvernieuwing.”

In aanloop naar het jaarlijkse Hypotheken Event heeft IIR een whitepaper uitgebracht waarin een aantal experts hun visie geven op het huidige én toekomstige hypotheeklandschap. Conijn is een van de experts die daarin aan het woord komen.

De Verzilverhypotheek

De bijzonder hoogleraar Woningmarkt aan de Amsterdam School of Real Estate/Universiteit van Amsterdam ziet voornamelijk onder ouderen een trend ontstaan in het willen afsluiten van verzilverhypotheken. “De wens is er, maar de producten in de markt zijn gewoon niet aantrekkelijk. De leningen kosten de consument gewoon te veel geld, linksom of rechtsom. En dat is al jaren zo.” Wouter Schilperoort, hoofd afdeling Koop- en Kapitaalmarkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht op dit punt dat de stijging van het woningbezit en de tegenvallers bij de pensioenen kunnen bijdragen aan verdere groei van de verzilvermarkt.”

Adviseur moet waarde leveren

Schilperoort merkt ook op dat er duidelijk hogere eisen worden gesteld aan de hypotheekprofessional. “Zij moeten steeds meer toegevoegde waarde leveren. De consument betaalt de adviseur en wil waar voor zijn geld. Buitenlandse toetreding vergroot de concurrentie en tegelijkertijd blijft de markt naar verwachting groeien. Voor professionals die hun vak verstaan en het klantbelang centraal stellen zijn er daarmee ook op lange termijn voldoende kansen.”

Starters

Wat betreft de LTV maakt Conijn zich zorgen om het moment dat deze onder de honderd procent gaat uitkomen. “Dat is erg ongewenst. Voor starters is het al lastig toe te treden tot de huidige koopwoningenmarkt. Een verdere verlaging bemoeilijkt dat alleen nog maar meer. Dat terwijl er voor deze doelgroep geen alternatieven zijn.”

Het IIR Hypotheken Event wordt gehouden op 14 en 15 februari 2017 in Utrecht.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.