Blok gaat gesprek aan over risico-opslag

maart 23 11:28 2016 Print dit artikel

Minister Stef Blok (Wonen) wil met de banken praten over de risico-opslag die zij op de hypotheekrente berekenen bij het verlengen of oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek. Daarmee reageert hij op de kritiek van Vereniging Eigen Huis (VEH) eerder deze maand.

Huiseigenaren met een bescheiden aflossingsvrije hypotheek, die vaak maar half zo hoog is als de waarde van hun woning, betalen volgens VEH ten onrechte een risico-opslag bovenop hun hypotheekrente. Deze opslag kan oplopen tot 0,3%.

Banken en andere geldverstrekkers berekenen de renteopslag omdat dat er volgens hen bij alle aflossingsvrije hypotheken een extra hypotheekrisico zou bestaan, in tegenstelling tot een annuïteitenhypotheek waarop maandelijks wordt afgelost.

VEH vermoedt echter dat banken de renteopslag vooral gebruiken om het rendement op hypotheken te verhogen. “Voor een opslag ontbreekt iedere grond als er sprake is van een flinke overwaarde. Er is dan namelijk geen extra risico voor de bank.”

Minister Blok wil dit thema aan de kaak stellen bij de banken tijdens een (al eerder gemaakte) afspraak. Dat zei hij gisteren in de Tweede Kamer op vragen van zijn eigen VVD, zo melden verschillende media.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.