‘Bij één op de vijf hypotheken kan rente omlaag’

maart 30 10:11 2016 Print dit artikel

Twintig procent van de hypotheken voldoet aan de voorwaarden om voor rentemiddeling in aanmerking te komen. Dat constateert De Hypotheker uit een analyse van ruim 300.000 hypotheken. “Dit betekent dat één op de vijf huizenbezitters zijn maandlasten kan verlagen als alle geldverstrekkers rentemiddeling zouden aanbieden”, zegt algemeen directeur Wytzejan de Jong.

Nu bieden slechts 6 van de 27 geldverstrekkers in Nederland aan klanten de mogelijkheid van rentemiddeling. De Hypotheker pleit ervoor dat alle geldverstrekkers rentemiddeling aanbieden aan hun klanten. De Jong: “Nu de hypotheekrente historisch laag is, willen veel huizenbezitters hiervan profiteren en hun maandlasten verlagen. Voor veel mensen is oversluiten naar een andere geldverstrekker geen optie, omdat de boeterente erg hoog is of omdat hun huis onder water staat. Voor deze mensen is rentemiddeling bij hun huidige geldverstrekker de enige mogelijkheid om te besparen op hun woonlasten.”

Rentemiddeling

De Jong: “We hebben inzichtelijk gemaakt hoeveel hypotheken in aanmerking kunnen komen voor rentemiddeling. Hiervoor zijn hypotheken geselecteerd die voldoen aan de volgende voorwaarden: afgesloten voor de aankoop van een woning, totale lening is hoger dan 50.000 euro, het betreft geen spaarhypotheek, de rentevaste periode loopt over 24 maanden of later af en de huidige hypotheekrente is hoger dan 4,5% (voor hypotheken met NHG 4%). Volgens ons voldoet één op de vijf hypotheken aan deze criteria. Voor deze hypotheken geldt dat de kans groot is dat rentemiddeling zorgt voor een lagere hypotheekrente en dus lagere maandlasten.”

Veel interesse

De Hypotheker is onlangs gestart met het benaderen van een deel van de klanten die voor rentemiddeling in aanmerking komen. De Jong: “We hebben alleen klanten benaderd van een geldverstrekker die rentemiddeling aanbiedt. De respons hierop was hoog; het blijkt dat veel klanten hierin geïnteresseerd zijn. Het is in het belang van onze klanten dat alle geldverstrekkers over de brug komen en rentemiddeling gaan aanbieden. En dat moet op een transparante manier gebeuren, zodat je als klant precies ziet hoe je nieuwe rente door de bank berekend is. Dit zal ervoor zorgen dat nog veel meer huizenbezitters kunnen profiteren van de historisch lage rente.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.