AFM: minder vragen over consumptief krediet

januari 06 09:09 2016 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 06-01-16

Consumenten klopten in 2015 bijna twaalfduizend keer aan bij de AFM met een vraag of om melding te doen van mogelijke misstanden. Bijna de helft van deze contacten had betrekking op hypotheken of verzekeringen.

Het aantal contactmomenten met het Meldpunt Financiële Markten AFM is gelijk aan het aantal van het jaar daarvoor. Bijna een kwart van de contacten met consumenten ging over hypotheken en nog eens bijna een kwart over verzekeringen. Contacten over consumptief krediet daalden licht, van 12% in 2014 naar 9% in 2015. De AFM merkt op dat veel consumenten denken dat de toezichthouder ook individuele problemen oplost, maar daarvoor moeten zij zich melden bij het Kifid

De meeste contacten waren digitaal via afm.nl/contactconsument. In 2014 had de AFM 12.349 contactmomenten met consumenten (inclusief circa 600 bellers naar aanleiding van de Pensioen3daagse). In 2015 waren dat er 11.717. Een contactmoment kan een vraag, klacht of melding zijn. Ongeveer een derde van de consumentencontacten kan de AFM als melding toepassen in haar toezicht.

Beleggen
De AFM kreeg het afgelopen jaar 200 meldingen over binaire opties, een veelvoud van het jaar daarvoor. Gezien de geringe marktomvang en bekendheid zijn dat er volgens de AFM ook relatief veel. In 2013 waarschuwde de toezichthouder al voor binaire opties omdat het bijna onmogelijk is om op lange termijn winst te maken met deze producten. Het aantal meldingen over mogelijk malafide beleggingen dat de AFM ontving in 2015 is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2014 tot bijna 400

Tags: home, hypotheken, kredieten, sparen, verzekeringen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.