Adviseur even populair als voor provisieverbod

februari 09 15:58 2016 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 09-02-16

Het provisieverbod lijkt niet tot een massale vlucht van het intermediair naar het directe kanaal te leiden. Het intermediair (zelfstandig adviseur + hypotheekketens) is met 60% nog steeds het meest gebruikte kanaal voor het afsluiten van de hypotheek.

Dat blijkt uit de jongste AFM Consumentenmonitor. Zes van de tien consumenten die eind 2015 een hypotheek sloten, deden dit via een adviseur. Een derde sluit de hypotheek rechtstreeks via de bank. De marktaandelen van hypotheekadviseurs en het directe kanaal zijn daarmee vergelijkbaar met 2013, toen het provisieverbod werd ingevoerd.

2% execution only
Marktonderzoeksbureau GfK heeft de AFM Consumentenmonitor uitgevoerd onder 457 consumenten die in de tweede helft van 2015 een hypotheek (over)sloten. Van de respondenten die hun hypotheek via het intermediair sluit, doet bijna vier op de tien dat via een zelfstandig adviseur en één op de vijf gebruikt een hypotheekketen. Daarmee komt een einde aan de geleidelijke stijging van het marktaandeel voor hypotheekadvies via het directe bankkanaal. Minder dan 2% van de respondenten sluit helemaal zonder advies een hypotheek.

Onbekend met provisieverbod
Van de consumenten met een ongebonden hypotheekadviseur betaalde 59% de adviseur een vast bedrag voor zijn advies. Gemiddeld zeggen zij bijna 1.900 euro betaald te hebben, een paar honderd euro meer dan in eerdere metingen. Vier op de tien hypotheeksluiters weet echter niet exact het bedrag dat ze hebben betaald voor het advies. Een kwart weet niet hoe zijn adviseur wordt betaald of denkt nog steeds dat het op provisiebasis is of gratis. Ook die aantallen zijn vergelijkbaar met de meting uit 2013.

Meer eigen geld
Bijna de helft van alle hypotheeksluiters brengt zelf spaargeld in om tot een lager hypotheekbedrag te komen, voor starters is dit 55%. In 2010 gebruikte nog minder dan een kwart eigen geld om de hypotheek te verlagen. Gemiddeld financieren mensen die spaargeld inbrengen zelf ongeveer 13% van de aankoopwaarde van het huis.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.