Aantal hypotheken daalt; omzet stijgt

mei 16 15:29 2018 Print dit artikel

Het aantal verstrekte hypotheken is in het eerste kwartaal van 2018 met 3% gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017. De hypotheekomzet is daarentegen juist gegroeid met ruim 3% als gevolg van een sterk stijgende hypotheeksom. Dit blijkt uit De Hypotheekupdate van IG&H over het eerste kwartaal van 2018.

De gemiddelde hypotheeksom komt het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst boven de 300.000 euro. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017 en een stijging van 7% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017.

“De stijging van de hypotheeksom is hiermee de stuwende kracht achter de groeiende hypotheekomzet in het eerste kwartaal”, zegt Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H. De totale hypotheekomzet in het eerste kwartaal van 2018 bedraagt ruim 24 miljard euro.

Starters grootste dalers

In het eerste kwartaal van 2018 zijn er 80.000 hypotheken afgesloten. Dat is 19% minder dan in het laatste kwartaal van 2017, maar ook 3% minder dan in het eerste kwartaal van 2017.

De verstrekte hypotheken lopen jaar-op-jaar het sterkst terug onder starters (-11%). Ook onder de doorstromers loopt het aantal verstrekte hypotheken ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden terug (-2%). Het aantal oversluiters stijgt daarentegen met 4%.

“De positie van starters lijkt steeds verder te verslechteren. Waar in 2014 het aantal starters nog groter was dan de aantal doorstromers, zien we nu dat doorstromers ruim de helft van de markt vertegenwoordigen en starters nog iets minder dan een kwart”, aldus Smit.

Illustratief voor de moeilijke positie van starters zijn ook de uitkomsten van aanvullend onderzoek onder de klanten van hypotheekadviesketen Viisi. 47% van de starters heeft tegenwoordig financiële hulp van hun ouders nodig om een huis te kopen. Ze zijn daarbij gemiddeld 237 dagen op zoek en bieden gemiddeld 2,7 keer te laag op een huis voordat ze succesvol zijn in hun aankoop.

Daling marktaandeel grootbanken

De drie grootbanken (ABN Amro, ING en Rabobank) blijven de top drie vormen, maar het marktaandeel loopt in het eerste kwartaal terug van 54% naar 52,7%. De daling komt vooral ten goede aan de minder grote banken als NIBC en Volksbank.

De krimp in het marktaandeel van de drie grootbanken wordt vooral veroorzaakt door een teruglopend marktaandeel bij ING en Rabobank. ABN Amro is de enige grootbank die in het eerste kwartaal een groei weet te realiseren en is daarmee ook gelijk een topgroeier.

Het bericht Aantal hypotheken daalt; omzet stijgt verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.