Aandeel jonge huizenkopers gehalveerd

oktober 21 15:28 2016 Print dit artikel

In vergelijking met zeven jaar geleden is volgens het CBS het aandeel huizenkopers onder de 25 jaar teruggelopen van 20 tot 10 procent. In diezelfde periode verdubbelde het aandeel oudere kopers van 65 jaar en ouder juist van 3 naar 6 procent.

Zowel in het derde kwartaal van 2009 als 2016 was het aandeel van personen tussen de 25 en 34 jaar in de woningaankopen verreweg het grootst.

Huizenprijzen in de lift

Sinds het laagste prijspeil in juni 2013 werd bereikt is sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. Daar lijkt voorlopig ook geen verandering in te komen. Vergeleken met dit laagste prijspeil liggen de prijzen momenteel gemiddeld al 12,9 procent hoger.

Uit onderzoek van CBS en het Kadaster naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland, blijkt verder dat het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen in september 2016 ongeveer even hoog was als in juli 2005.

De prijsstijging van koopwoningen was vorige maand wel kleiner dan in augustus, toen de grootste prijsstijging in 14 jaar werd genoteerd.

Utrecht en Amsterdam aan kop

Het CBS becijferde dat koopwoningen in de stad Utrecht in het derde kwartaal voor het eerst duurder waren dan voor de crisis. In Amsterdam is dit al drie kwartalen het geval. De prijzen van bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal in alle provincies en de vier grote steden gemiddeld hoger dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden van 2016 zijn er in totaal 153 919 woningen verkocht. Dat is 22,3 procent meer dan in dezelfde periode van 2015.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.