Zomerdip hypotheekaanvragen blijft uit

augustus 03 16:06 2017 Print dit artikel

In juli zijn er circa 37.000 unieke hypotheekaanvragen via het Hypotheken Data Netwerk (HDN) verzonden. Die hoeveelheid wijkt sterk af van het reguliere seizoenspatroon, waarbij de maand juli doorgaans getypeerd wordt door een duidelijke zomerdip in het aantal hypotheekaanvragen.

Er is zelfs sprake van een stijging van 19% ten opzichte van de maand daarvoor. In juni werden circa 31.000 hypotheekaanvragen via HDN verstuurd. In 2016 was er een afname zichtbaar van 10% tussen de maanden juni en juli en in 2015 was dat zelfs 47%.

De opvallende toename kan waarschijnlijk deels toegeschreven worden aan de stijgende hypotheekrente in juli. Van 78 hypotheekproducten zijn in juli de rentes gewijzigd, waarvan 67 verhogingen. Alle grootbanken verhoogden hun tarieven, met name van de middellange en lange rentevast periodes.

Vraagtekens bij september

Na de zomermaanden neemt het aantal aanvragen normaliter weer gestaag toe. “Maar het is nu vooral de vraag of de komende maanden zich wèl volgens het reguliere seizoenspatroon gaan ontwikkelen. Of dat deze, net als afgelopen maand, ook zullen afwijken”, aldus Reinier van der Heijden, directeur HDN.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.